Φόβος για ηπατίτιδα από λουκάνικα στην Βρετανία

Χιλιάδες Βρετανοί ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Ε, επειδή κατανάλωσαν προϊόντα χοιρινού κρέατος από μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, κάθε χρόνο προσβάλλονται από ηπατίτιδα μεταξύ 150.000 και 200.000 Βρετανών από χοιρινά προϊόντα που εισάγονται κυρίως από την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο PHE κατέληξε ότι η πηγή της λοίμωξης είναι τα λουκάνικα συγκεκριμένου εμπορικού σήματος και το χοιρινό ζαμπόν που βρίσκονται σε συγκεκριμένο κατάστημα της Βρετανίας- με την ονομασία Supermarket X.

Οι αρχές της Βρετανίας δεν επιθυμούν να «εναποθέσουν την ευθύνη στο εν λόγω σούπερ μάρκετ» και αρνήθηκαν να το κατονομάσουν. Ωστόσο, τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν συνδέσει τη βρετανική εταιρεία Tesco ως υπαίτιο για τα κρούσματα της ηπατίτιδας. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί τους ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με τον PHE, τα περιστατικά μόλυνσης από την ηπατίτιδα Ε έχουν καταγράψει κατακόρυφη άνοδο από 368 το 2010, σε 1.243 το 2016.
Ο ιός προκαλεί κίρρωση του ήπατος και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η γρίπη, ο πυρετός, ο εμετός και το κιτρίνισμα του δέρματος.
Σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, νευρολογικές βλάβες, ακόμη και θάνατο.

Εκπρόσωπος της αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από το σωστά μαγειρεμένο κρέας περιορίζεται.
Ισχυρό πλήγμα για την ασφάλεια τροφίμων της Ολλανδίας

Η ιστοσελίδα Foodlog, αναφέρει ότι η ηπατίτιδα Ε ανιχνεύθηκε στο 80% των λουκάνικων που πωλούνται στην Ολλανδία. Από την πλευρά τους, οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα μολύνονται από το αίμα των μη αποστειρωμένων χοίρων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί δεύτερο πλήγμα για την Ολλανδία, ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα μολυσμένα αυγά από το εντομοκτόνο Fipronil.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις