H  Κομισιόν θα στηρίξει τους Ισπανούς ελαιοπαραγωγούς

Την πρόθεσή της να υποστηρίξει τους Ισπανούς παραγωγούς μαύρης ελιάς εξέφρασε η Κομισιόν, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν δασμούς αντιντάμπινγκ για το εξαγωγικό εμπόριο ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο, το υπουργείο Εμπορίου (DOC) των ΗΠΑ διενήργησε έρευνα αναφορικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από Ισπανούς παραγωγούς, ύστερα από σχετική αναφορά που υπέβαλαν καλλιεργητές στην Καλιφόρνια. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι οι ισπανικές ελιές πωλούνταν σε χαμηλότερες τιμές στις ΗΠΑ εν συγκρίσει με την εγχώρια αγορά.

Η απόφαση του υπουργείου θα εξαρτηθεί με κριτήριο το αν οι επιδοτήσεις στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ διαστρεβλώνουν το εμπόριο. Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές αρχές και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αναφέρουν ότι η πρακτική αυτή είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου..

Σε περίπτωση που οι Αμερικανοί ερευνητές κρίνουν ότι οι Ισπανοί παραγωγοί έχουν αθέμιτο όφελος, τα μέτρα αντιντάμπινγκ θα μπορούσαν να προετοιμαστούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και να εφαρμοστούν πλήρως περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Επιπλέον, η Copa Cogeca προειδοποίησε ότι μια τέτοια απόφαση συνιστά «επικίνδυνο προηγούμενο» για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιθέσεις κατά των εξαγωγών από τομείς που υποστηρίζονται από την ΚΑΠ.

Αντεπίθεση από την Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις αμερικανικές διαδικασίες αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων κατά των εισαγωγών ελιών από την Ισπανία και παρεμβαίνει, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ισπανών παραγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές εντός της Κομισιόν, το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης της γεωργίας από την ΕΕ χαρακτηρίζεται από τους κανόνες του ΠΟΕ ως ενισχύσεις «πράσινου κουτιού», δηλαδή αποσυνδέονται από την παραγωγή και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς.

«Εφόσον τα συστήματα αυτά δεν διαστρεβλώνουν το εμπόριο, δεν επηρεάζουν την παραγωγή και το προϊόν, τότε δεν υπάρχουν λόγοι για μέτρα αντεπιδοτήσεων του ΠΟΕ», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Copa Cogeca, Pekka Pesonen: «Η στήριξη στο πλαίσιο της ΚΑΠ επιτρέπεται βάσει των κανόνων του ΠΟΕ και κατά συνέπεια δεν έχει διαπιστωθεί ότι διαστρεβλώνει τον ανταγωνισμό».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις