Η νέα απόφαση για την αναδιάρθρωση αμπελώνων, υιοθετεί τα κριτήρια προτεραιότητας των Αδειών Φύτευσης

Με το ΦΕΚ 3361/Β/2017 το τμήμα Αμπέλου και Ελαίας του ΥΠΑΑΤ τροποποιεί την απόφαση για την αναδιάρθρωση που ίσχυε από τον Σεπτέμβριο του 2014, με μεταβολές τόσο στις προϋποθέσεις έγκρισης των αιτημάτων, όσο και στις οικονομικές ενισχύσεις.

Για πρώτη φορά αλλάζουν τα κριτήρια προτεραιότητας που ίσχυαν μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ (νέοι αγρότες, κατά κύριο επάγγελμα αμπελουργοί, συνεταιρισμοί, κλπ.) και υιοθετούνται τα κριτήρια προτεραιότητας που ισχύουν για την λήψη Αδειών Φύτευσης, αφού αυτό αποτελεί και υποχρέωση έναντι της Commission.

Κατά συνέπεια θα ισχύσει η κατωτέρω μοριοδότηση στις αιτήσεις που θα υποβληθούν για τους δικαιούχους προγράμματος Αναδιάρθρωσης.

Όπως έχει ήδη αναλύσει η ΚΕΟΣΟΕ στο πλαίσιο των Αδειών Φύτευσης, τα ανωτέρω κριτήρια προτεραιότητας είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν και επιπλέον να εφαρμοσθεί το Περιφερειακό έναντι του Εθνικού Αποθεματικού για να αποκατασταθούν αδικίες μεταξύ των Περιφερειών της χώρας.

Άλλες ουσιώδεις διατάξεις που τροποποιούνται αφορούν τη μείωση του ποσοστού προκαταβολής από 100% στο 80%, τη δυνατότητα τροποποίησης του φακέλου από τον αιτούντα, την πρόβλεψη ενστάσεων, κ.α.

Όσον αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις ενώ σε επίπεδο συνόλου ενισχύσεων δεν υπάρχουν μεταβολές, αυξομειώσεις κονδυλίων παρατηρούνται στις Δράσεις με σημαντικότερη την αναφύτευση (από 615 € - 332 € ανάλογα με την περιφέρεια μειώνεται σε 500 € - 270 €), ενώ αντίθετα αυξάνονται οι ενισχύσεις για τη δράση φύτευση (από 615 € - 332 € σε 745 € - 332 €).

Ακολουθεί η υπουργική απόφαση.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις