Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας: τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”

Για δυναμικό και ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλαν οι αγρότες στην κυβέρνηση κάνει λόγο η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, αποτιμώντας τα αποτελέσματα της χθεσινής κινητοποίησης με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο για τη Θεσσαλία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Παρά την δυσκολία της περιόδου η συμμετοχή δεκάδων τρακτέρ έστειλε δυναμικό και ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οτι θα αντιπαλέψουμε στους δρόμους την πολιτική τους που μας οδηγεί στην φτώχεια και την εξαθλίωση και ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με μας με τα παραμύθια περί δίκαιης ανάπτυξης και τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”.

Ταυτόχρονα έσπασε η απογοήτευση και η μοιρολατρία που καλλιεργούν στους αγρότες και κτηνοτρόφους ότι οι αγώνες μας δεν έχουν αποτελέσματα και δεν υπάρχει ελπίδα. Η δύναμη μας βρίσκεται στην οργάνωση στους αγροτικούς συλλόγους, στο δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, στον αγώνα μας. Αυτό ακριβώς αναδείχτηκε με την συμμετοχή των δεκάδων τρακτέρ κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρουσίασαν στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Λάρισα μια σειρά από προτάσεις που σε καμιά περίπτωση δεν απαντάνε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.
• Μίλησε για υποστήριξη των νέων αγροτών όταν περίπου 450 νέοι αγρότες στην Θεσσαλία δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης ενώ καλλιεργούν και παράγουν και φυσικά δεν είπε κουβέντα για την ένταξη τους.
• Μίλησε για ποιότητα των προιόντων ειδικά σε απαιτητικές αγορές ανάμεσα στα άλλα και της Ρωσίας. Δεν είπε κουβέντα για το εμπάργκο της ΕΕ στην Ρωσία με την υπογραφή της κυβέρνησης του που καταστρέφει οικονομικά δυναμικές καλλιέργειες και περιοχές όπως Αγιά-Τύρναβος κ.α
• Ας σταματήσει επιτέλους η καραμέλα για την ποιότητα των προιόντων. Τα ελληνικά προιόντα ειναι τα πλέον ποιοτικά το πρόβλημα ειναι οι εξευτελιστικές τιμές στον παραγωγό και το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής για τα οποία ο Πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε αναφορά στην ομιλία του.
 • Μίλησε για αγορά, πώληση και προστασία του καταναλωτή, για σταμάτημα ελληνοποιήσεων και εισαγωγών όταν η πραγματικότητα είναι πως με το πρόσχημα της “ελεύθερης οικονομίας” της αγοράς και με τις πλάτες της κυβέρνησης μια χούφτα έμποροι και βιομηχανίες ληστεύουν τον μόχθο των αγροτοκτηνοτρόφων και κερδοσκοπούν σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Για αυτό πουλάμε 10 κιλά σιτάρι για να αγοράσουμε 750 γραμμάρια ψωμί, για αυτό τα προϊόντα μας φτάνουν 5-10 φορές ακριβότερα στην κατανάλωση από την τιμή πώλησης στο χωράφι. Όσο για τις ελληνοποιήσεις και τις εισαγωγές φυσικά και δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα αφού έχουν υπογράψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις τις συμφωνίες του ΠΟΕ που προβλέπουν τις εισαγωγές χωρίς δασμό των ομοειδών προϊόντων.
• Μίλησε για βελτίωση της εμπορίας και των εξαγωγών μόνο που ξέχασε να πει ότι την εμπορία και την εξαγωγή την κάνουν ως επί το πλείστο οι βιομηχανίες και μεγαλέμποροι και όχι οι παραγωγοί.
• Μας παρότρυνε να καλλιεργήσουμε φαρμακευτικά φυτά πχ σαν την κάνναβη κοινώς χασίσι. Επίσης αρωματικά φυτά, όλοι γνωρίζουμε που κατέληξαν όσοι ασχολήθηκαν με τέτοιες καλλιέργειες στο παρελθόν.
• Κάποια δις που εξήγγειλε μέσω ΠΑΑ αφορούν μεγαλοαγρότες, που έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για σχέδια βελτίωσης και προγράμματα, αφορούν κίνητρα σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων που παλεύουν “μεροδούλι-μεροφάι” για το μεροκάματο και την επιβίωση.
• Για τον Αχελώο και το έγκλημα που γίνεται έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα, τα έργα που εξήγγειλε στο αναπτυξιακό συνέδριο αντί της εκτροπής του Αχελώου είναι μεν αναγκαία αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα άρδευσης, ύδρευσης, υδάτινου ελλείμματος και της ερημοποίησης που απειλεί την Θεσσαλία.
• Δεν είπε κουβέντα ο Πρωθυπουργός για τους απλήρωτους παραγωγούς από το κράτος, εμπόρους και βιομηχανίες, για τις εξευτελιστικές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής, για τις αποζημιώσεις που δεν δίνει ο ΕΛΓΑ ή που είναι ψίχουλα και ειδικά φέτος που παρουσιάζει ο Νομός μας τεράστιες ζημιές και καταστροφές».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις