Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης στους νέους αγρότες

Της Λούσπα Καλλιόπης* για το agrocapital.gr

Ενεργοί Γεωργοί, κατά προτεραιότητα Νεαρής Ηλικίας εώς 40 ετών και Νεοεισερχόμενοι, με επιλέξιμες εκτάσεις είναι οι δικαιούχοι Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ) από το Εθνικό Απόθεμα.

Το Εθνικό Απόθεμα δημιουργήθηκε από αδιάθετα περσινά δικαιώµατα αξίας κάτω των 250 ευρώ, αυτά που δεν ενεργοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς και από παρακράτηση 4,5% στην Βασική Ενίσχυση όπως ανακοινώθηκε με υπουργική απόφαση. Έτσι για φέτος αναμένεται να διανεμηθεί ποσό περίπου 50-60 εκ. ευρώ από το Εθνικό Απόθεμα στους 14.670 νέους αγρότες και σε σχεδόν άλλους τόσους αγρότες νεαρής ηλικίας εώς 40 ετών, ενώ στο ΟΣΔΕ 2017 κατατέθηκαν 65.000 αιτήσεις.

Η αξία των δικαιωμάτων αυτών θα είναι στη μέση αξία κάθε περιφέρειας (Δενδρώδεις, Αροτραίες, Βοσκότοποι). Η πληρωμή όσων έχουν να λάβουν από το εθνικό απόθεμα δεν θα περιλαμβάνεται στην πληρωμή της προκαταβολής που αναμένεται να γίνει τις προσεχείς ημέρες , αλλά θα πληρωθούν κατά την καταβολή της δεύτερης δόσης, δηλαδή την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν θα γίνει και η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

 

*Agroexpert 

Ν. ΑΓΡΟΤΕΣ –ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

ISO-AGRO-ΕΣΠΑ-Αγροτικές Μελέτες-

KTEO ψεκαστικών

τηλ. 6973202688

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις