Εξαίρεση για το Ν. Ηρακλείου η περιοχή των Πεζών

Για την περιοχή των Πεζών Ηρακλείου η χρονιά του 2017 χαρακτηρίζεται καλή και ως προς την ποσότητα αλλά κυρίως την ποιότητα.

Οι βροχοπτώσεις που ακολούθησαν την περσινή ανομβρία βοήθησαν στην καλή βλαστική ανάπτυξη. Χωρίς ιδιαιτέρους καύσωνες και γενικά με μέσο όρο καλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, συνεχίστηκε η ομαλή πορεία της βλάστησης. Αποτέλεσμα των παραπάνω συνθηκών, ένας τρύγος πιο όψιμος από τον προηγούμενο. Αν και υπήρξε αισθητή προσβολή των σταφυλιών από την ευδεμίδα, οι ποσότητες των σταφυλιών ήταν αυξημένες κατά 20% από την περυσινή χρονιά που ήταν μειωμένη.

Η ωρίμαση των σταφυλιών λόγω των καλών καιρικών συνθηκών ήταν ομαλή με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί αυτή την χρονιά στους λευκούς οίνους μια ασυνήθιστη ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας. Τα σάκχαρα σε καλά επίπεδα και οι οξύτητες από μέτριες μέχρι υψηλές, προσέδωσαν στους λευκούς οίνους μια ισορροπημένη φρεσκάδα. Η ομαλή ωρίμαση βοήθησε, ώστε να μπορέσουν να εκφραστούν και τα τυπικά αρώματα της κάθε ποικιλίας. Και οι ερυθρές ποικιλίες κινήθηκαν στο πλαίσιο της ομαλής ωρίμασης. Χάρις στην καλή φαινολική ωρίμαση των σταφυλιών παράχθηκαν οίνοι με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας σε σημαντικό βαθμό. Με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και γεμάτο σώμα οι ερυθροί οίνοι που προέκυψαν από τον φετινό τρύγο θα χαρακτηρίσουν μια καλή χρονιά στην ετικέτα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις