Δέσμη προτάσεων για αλλαγές στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ

Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου ζητά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, ώστε ο Κανονισμός να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα και οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται άμεσα, με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο.

 

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοινώνει ότι, σε απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, όπως αυτή αποτυπώθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του οργάνου, ξεκινά την επεξεργασία παρατηρήσεων επί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του ΕΛΓΑ (Νόμοι Ν. 1790/1988, Ν. 3877/2010 και Κανονισμοί Φυτικού και Ζωικού ΕΛ.Γ.Α.), οι οποίες παρατηρήσεις θα λάβουν τη μορφή συγκεκριμένων προτάσεων, στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει κινήσει ο Οργανισμός, για τη βελτίωση και τη συμπλήρωση του Κανονισμού.

 

Στη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τα μέλη του Δ.Σ. της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ επεσήμαναν πρώτα και κύρια την ανάγκη ταχύτερης καταβολής των αποζημιώσεων, υπενθυμίζοντας παλαιότερο νόμο που προέβλεπε την εντός τρίμηνου, από την εκδήλωση και καταγραφή της όποιας ζημιάς, καταβολή της αποζημίωσης. Η διαπίστωση ότι η πολύμηνη, ενίοτε και πολυετής καθυστέρηση, αποτελεί παράγοντα υπονόμευσης της ίδιας της παραγωγής, υπήρξε κοινός τόπος. Μάλιστα, διαπιστώθηκε παράλληλα το δυσανάλογο των εισφορών που εισπράττει ο Οργανισμός έναντι των αποζημιώσεων που καταβάλλει, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας εκφράζονται συγκεκριμένα, τεκμηριωμένα και απολύτως δικαιολογημένα παράπονα.

 

Επίσης, με έμφαση τονίστηκε η ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης των ζημιών που προκαλούνται από διάφορα αίτια (φυσικές καταστροφές, ασθένειες κτλ) στο 100% της παραγωγής και όχι σε μέρος αυτής, όπως κατά κανόνα συμβαίνει σήμερα.

 

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά τον εξ ορθολογισμό του Κανονισμού, ο οποίος και οφείλει να προσαρμοστεί στα πραγματικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής και έκτακτων καταστάσεων.

 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ακαρπία σε καλλιέργειες, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας ή υψηλών θερμοκρασιών. Ομοίως, είναι αδιανόητο να μην καλύπτονται καταστροφές που προκαλούν στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο ακόμη οι επιδρομές άγριων ζώων.

 

Ακόμη, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ τονίζει την ανάγκη μέρος του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ να κατευθύνεται στην έρευνα, που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση καταστάσεων που κοστίζουν στον ίδιο τον Οργανισμό, ενώ, ζητά ταυτόχρονα την επέκταση των προγραμμάτων ενεργητικής προστασίας. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις