Ολοκλήρωση δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας- έναρξη συγκομιδής ελαιοκάρπου

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ηρακλείου ανακοινώνει την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας στην ΠΕ Ηρακλείου, για τη φετινή περίοδο. Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου στην ΠΕ Ηρακλείου μπορεί να ξεκινήσει από τις 14-11-2017.

Παρακαλούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι ελαιοτριβείς της Π.Ε. Ηρακλείου να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Σε ελαιώνες που οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή, οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου.

Επισημαίνεται ότι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου, σε επίπεδο παραγωγού, για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.

Υπενθυμίζεται παράλληλα στους ελαιοτριβείς η υποχρέωσή τους για ενημέρωση της υπηρεσίας τόσο για την έναρξη λειτουργίας των ελαιοτριβείων τους όσο και για την αποστολή μηνιαίων στοιχείων παραγωγής.

Επίσης, βάσει της υπ’αριθμ. ΠΟΛ 1160/3-10-2017 της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η εισφορά δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2017-2018 θα ανέλθει στα 0,03€ ανά κιλό ελαιολάδου. Αντίστοιχα, η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι, οι ελαιοκαλλιεργητές που κατά το έτος 2017 άσκησαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας και οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα στις Τοπικές Κοινότητες του συνημμένου πίνακα και οι οποίες εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2017, δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ: Τοπικές Κοινότητες της Π.Ε. Ηρακλείου που εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2017.

     
Α/Α ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ
1 ΔΙΟΝΥΣΙ ΓΟΡΤΥΝΑ
2 ΒΑΓΙΩΝΙΑ ΓΟΡΤΥΝΑ
3 ΑΣΗΜΙ ΓΟΡΤΥΝΑ
4 ΣΤΕΡΝΕΣ ΓΟΡΤΥΝΑ
5 ΣΤΑΒΙΕΣ ΓΟΡΤΥΝΑ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις