Σταθερή η παραγωγή ρυζιού στην ΕΕ

Σταθερή παραγωγή ρυζιού στην ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν των 500 εκατομμυρίων τόνων, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2017/2018 ήταν σχεδόν ίση με την παραγωγή ρεκόρ του προηγούμενου έτους. 

Με τη ζήτηση ελαφρώς υψηλότερη από την προσφορά το 2017/18, τα αποθέματα μειώθηκαν οριακά. Στην ΕΕ, η περίοδος εμπορίας του ρυζιού 2017/18 έληξε με υψηλό εφοδιασμό λόγω της στερεάς παραγωγής (1,8 εκατ. Τόνοι, 4% πάνω από πέρυσι), αν και με χαμηλότερες εισαγωγές σε σχέση με πέρυσι (1,2 εκατ. Τόνοι, κατά 9% ) και την υψηλότερη ζήτηση (εγχώριες και εξαγωγικές). Η αγορά του ρυζιού χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη δύο κύριων τύπων ρυζιού: Japonica (βραχυπρόθεσμος / μεσαίος κόκκος) και Indica (μακρύς κόκκος). Το Japonica, το παραδοσιακό ευρωπαϊκό ρύζι, αντιπροσωπεύει περίπου το 75% της παραγωγής ρυζιού της ΕΕ. 

Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε τα τελευταία χρόνια, ανάλογα με τις αντίστοιχες τιμές και των δύο τύπων, με το μερίδιο της Japonica να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Λόγω των γεωπονικών περιορισμών, η παραγωγή ρυζιού περιορίζεται σε λίγα κράτη μέλη, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία ευθύνονται για το 80% της παραγωγής της ΕΕ. 

Τα ειδικά αγρονομικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τα ορυζώνες σημαίνουν ότι ο τομέας έχει περιορισμένη ικανότητα επέκτασης της παραγωγής αλλά και ότι οι παραγωγοί ρυζιού δεν μπορούν εύκολα να χρησιμοποιούν τα ίδια αγροτεμάχια για άλλες καλλιέργειες σε συστήματα παραγωγής με βάση τα δέλτα. 

Η εφαρμογή του VCS στις περισσότερες χώρες παραγωγής (επτά από τα οκτώ κράτη μέλη παραγωγής ορύζης: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Ρουμανία και Γαλλία από το έτος αυτό) θα πρέπει να στηρίξουν περαιτέρω τη σταθεροποίηση της παραγωγής ρυζιού της ΕΕ. Καθώς η αύξηση της απόδοσης είναι επίσης μικρή, αναμένεται ότι η παραγωγή ρυζιού της ΕΕ θα παραμείνει σταθερή κατά την επόμενη δεκαετία σε μια ελαφρώς μειούμενη περιοχή.

 Οι αποδόσεις για τη Japonica τείνουν να είναι χαμηλότερες από την Indica, επομένως η μετατόπιση προς την Ιαπωνία αντισταθμίζει την πρόοδο της απόδοσης κατά μέσο όρο. Η αύξηση της ζήτησης προωθεί περαιτέρω εισαγωγές.

 Η κατανάλωση ρυζιού αυξήθηκε από 4,7 kg το 2005 σε 5,3 kg κατά κεφαλήν το 2017, καθώς οι δίαιτες των καταναλωτών διαφοροποιήθηκαν από τα παραδοσιακά συστατικά αμύλου όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά ή οι πατάτες. Προς το τέλος της περιόδου προοπτικής αναμένουμε μια περαιτέρω αύξηση σε περίπου 5,5 κιλά ανά κάτοικο. Οι ποικιλίες Indica, συμπεριλαμβανομένου του Basmati, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της κατανάλωσης στην ΕΕ. 

Η κατανάλωση των δύο ποικιλιών επίσης ποικίλλει γεωγραφικά, με τη Japonica μεγαλύτερη ζήτηση στα νότια κράτη μέλη (για πιάτα ειδικότητας όπως η παέλλα και το ριζότο) και η μακρόχρονη Indica στην υπόλοιπη ΕΕ. Η αύξηση της κατανάλωσης οφείλεται κυρίως στην Indica και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. 

Εισαγωγές ρυζιού της ΕΕ (σε εκατ. Τόνοι) 
Δεδομένης της περιορισμένης ικανότητας της ΕΕ να επεκτείνει την παραγωγή, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα καλυφθεί από τις αυξημένες εισαγωγές Indica. Από το 2010, οι αφορολόγητες εισαγωγές στο πλαίσιο της συμφωνίας «όλα εκτός από όπλα» (EBA) άρχισαν να καταργούν τις εισαγωγές από άλλους προμηθευτές που δεν επωφελούνται από τη συμφωνία ΕΒΑ. Επί του παρόντος, περίπου το 27% των εισαγωγών μας προέρχεται από τις χώρες ΕBA (Καμπότζη και Μυανμάρ ειδικότερα), μειώνοντας ελαφρά το 2016/2017 για πρώτη φορά. Παραδοσιακοί προμηθευτές όπως η Ταϊλάνδη και η Ινδία έχουν μετοχές 18% και 23% αντίστοιχα. Αυτή η στροφή προς τις εισαγωγές ΕΒΑ μπορεί να συνεχιστεί, φθάνοντας το 60% περίπου έως το 2030. Η αύξηση αυτή θα μειώσει περαιτέρω το ποσοστό αυτάρκειας ελαφρώς πάνω από το 60%.

Δείτε εδώ την έκθεση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις