Καχριμάνης: Νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της φέτας ως προϊόν Π.Ο.Π.

Την αναγκαιότητα να προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την διασφάλιση της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα «μετονομασίας» λευκού τυριού σε φέτα.

 

Όπως εξήγησε σήμερα σε δηλώσεις του, υπάρχουν περιπτώσεις εισαγωγής πρόβειου γάλακτος- που δεν απαγορεύεται- από το εξωτερικό. Αυτό τυροκομείται σε τυροκομεία της Ελλάδος, εξάγεται ως «λευκό τυρί», αλλά στη συνέχεια έχοντας προδιαγραφές «φέτας» πωλείται τελικά ως φέτα.

 

« Αυτό – ανέφερε ο Περιφερειάρχης- έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται μια απάτη σε βάρος και της χώρας μας, της οποίας  η φέτα είναι προϊόν ΠΟΠ και απαιτεί οπωσδήποτε ελληνικό γάλα από τις περιοχές μας, που έχουν μοναδικό φυτικό βασίλειο. Όλες  αυτές οι πράξεις  είναι σε βάρος των παραγωγών του πρόβειου γάλακτος, συμπιέζουν τις τιμές με αποτέλεσμα να μη καλύπτεται το κόστος παραγωγής, ενώ εξαπατώνται τελικά και οι καταναλωτές εκτός Ελλάδος, οι οποίοι νομίζουν ότι αγοράζουν φέτα, αλλά  αγοράζουν λευκό τυρί που δεν  έχει σχέση με το ΠΟΠ προϊόν της χώρας μας».

 

Η πρόταση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Περιφερειάρχης, συνίσταται στην αφαίρεση του δικαιώματος να παράγει προϊόντα ΠΟΠ  οποιαδήποτε επιχείρηση εισάγει γάλα από το εξωτερικό.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό  και ως Περιφερειάρχης Ηπείρου που με ενδιαφέρει η σωστή αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων αλλά και η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα», κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις