H παρέμβαση της ΠΕΝΑ στην Επιτροπή παρακολούθησης ΠΑΑ Δεκέμβριος 2017

Στην 4η επιτροπή παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 15 Δεκεμβρίου συμμετείχε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, σε μια προσπάθεια να συνεισφέρει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου.  

Αφού επισημάνουμε ότι η ΠΕΝΑ αποτελεί τη μοναδική αγροτική οργάνωση που συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή παρακολούθησης, παραθέτουμε τα κυριότερα σχόλια της ΠΕΝΑ όπως εκφράστηκαν από τον αντιπρόεδρο Νίκο Παυλονάσιο, ο οποίος εκπροσώπησε την Οργάνωση.

Γενικά σχόλια :

ΘΕΜΑ 1

Η σειρά ενεργοποίησης των μέτρων του ΠΑΑ και οι καθυστερήσεις είναι πλέον ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των Ελλήνων αγροτών και επιχειρηματιών. Στα σχέδια βελτίωσης για παράδειγμα ξεκινήσαμε επιτέλους, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα έχουμε εγκρίσεις και υπογραφές στο τέλος του 2018. Δηλαδή θα ξεκινήσουν οι υλοποιήσεις από 2019 ένα χρόνο πριν τη λήξη του προγράμματος. Πολλοί φίλοι μας από τη νότια Ευρώπη είχαν ήδη την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολλαπλούς κύκλους σχεδίων βελτίωσης (στην Ισπανία για παράδειγμα τώρα θα τρέξει ο 6ος κύκλος). Ενώ λοιπόν οι συνάδελφοί μας έχουν υλοποιήσει επενδύσεις εμείς τώρα θα υποβάλλουμε αιτήσεις. Τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα προκύπτουν από την καθυστέρηση για το μέτρο των συμβουλών, των μικρών εκμεταλλεύσεων, της μεταποίησης, των ομάδων παραγωγών, της συνέργειας, κλπ. Μήπως πρέπει να αλλάξει κάτι;

 

ΘΕΜΑ 2.

Στη σύνθεση της Επιτροπής παρακολούθησης υπάρχουν 41 μέλη με ψήφο που προέρχονται από υπηρεσίες του δημοσίου και μόλις 12 μέλη εκτός υπηρεσιών. Αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος ακόμα και από τους εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων του φορέων. Αναρωτιόμαστε εάν αυτή η σύνθεση της Επιτροπής παρακολούθησης μπορεί να θεωρηθεί παραγωγική και αποτελεσματική για τους ωφελούμενους του προγράμματος.

Επιπρόσθετα, η προετοιμασία των μέτρων χωρίς τη συμμετοχή της Επιτροπής παρακολούθησης έστω και με αυτή τη μορφή δεν είναι λογική. Οι υπουργικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί με τη συμμετοχή της Επιτροπής παρακολούθησης.

Θέμα 3

Θεωρούμε θετική τη μελέτη των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την υποβοήθηση του ΠΑΑ, η  οποία καταλήγει στα εργαλεία που και εμείς είχαμε προτείνει στη συνέντευξη που μας έγινε. Περιμένουμε τη δημοσιοποίηση του πλήρους κειμένου και όχι μόνο της επιλεκτικής περίληψης.

 

Επίσης έγιναν παρατηρήσεις  επί των κριτηρίων μοριοδότησης των μέτρων σε πρακτικό επίπεδο για το μέτρο 16 (συνέργειες), το μέτρο 4 (σχέδια βελτίωσης) και το μέτρο της νιτρορύπανσης.

Τέλος επισημαίνουμε ότι τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΑΑ ζήτησαν από την ΠΕΝΑ την αποστολή όλων των σχολίων γραπτώς ώστε να χρησιμοποιηθούν για τις αλλαγές στο πρόγραμμα.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις