Άνεμοι κατέστρεψαν καλλιέργειες μπανάνας στην Κρήτη

Από τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τα ξημερώματα της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου, καταστράφηκαν στη Βιάννο υπαίθριες καλλιέργειες μπανάνας, που βρίσκονταν  λίγο πριν τη συγκομιδή.

Αν και η περιοχή της νότιας Βιάννου δεν απειλείται κατά βάση από τους Βόρειους ανέμους,  αλλά κυρίως από τους νοτιάδες, η δύναμη των  στοιχείων της φύσης ήταν τέτοια,   που εκτός από τους αγρότες του Κουτσουρά της Ιεράπετρας, ζημιές προκλήθηκαν και σε μπανανοπαραγωγούς της Άρβης και της Ψαρής Φοράδας.

«Όταν ήρθα  το πρωί στη φυτεία μπανάνας που καλλιεργώ στη Ψαρή Φοράδα, αντίκρυσα την απόλυτη καταστροφή. Οι θυελλώδεις άνεμοι είχαν ξεριζώσει τις μπανανιές μου, οι οποίες ήταν φορτωμένες με μεγάλα μπανανοστάφυλα, που  βρίσκονταν στο στάδιο της ωρίμανσης και της συγκομιδής.

Υπολογίζω ότι από 1,5 στρέμμα έχω χάσω πάνω από 3.000 κιλά μπανάνας, ενώ μαζί με τις μεγάλες μπανανιές που έσπασαν η ξεριζώθηκαν,  καταστράφηκαν και οι παραφυάδες τους, από τις οποίες θα ανανέωνα τη φυτεία μου. Άρα η ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερη σε αξία καθώς θα πάει η καλλιέργεια μου έναν χρόνο πίσω,  αφού είμαι υποχρεωμένος να περιμένω να γεννήσουν νέες παραφυάδες όσα υγιή φυτά μου απέμειναν», μας είπε ο μπανανοπαραγωγός κ. Δημήτρης Μητσόπουλος, λέγοντας μας ότι μεγάλες ζημιές έχουν πάθει και μπανανοπαραγωγοί της Άρβης.

Τον ρωτήσαμε αν είναι η καλλιέργεια του ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ και πήραμε μια απίστευτη αλλά ελληνική απάντηση.

«Ο ΕΛΓΑ δεν ασφαλίζει την υπαίθρια καλλιέργεια μπανάνας, γιατί θεωρείται τροπική καλλιέργεια. Ασφαλίζει όμως την καλλιέργεια μπανάνας στο θερμοκήπιο, γιατί φυσικά μέσα στο θερμοκήπιο είναι πολύ σπάνιο να πάθουν ζημιές τα φυτά από καιρικά φαινόμενα», μας είπε ο κ. Δημήτρης Μητσόπουλος.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις