Πως πετάγονται στον αέρα Ευρωπαϊκά κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Κάθε χρόνο έως 15 Σεπτεμβρίου υποβάλλονται προτάσεις Οργανώσεων παραγωγών Οπωροκηπευτικών για επιδοτήσεις στο 8,2% του τζίρου τους από Επιχειρησιακά Προγράμματα, φέτος οι προτάσεις δεν γινόταν δεκτές λόγω αλλαγής της απόφασης και μέχρι ανακοίνωσης νεοτέρας πρόσκλησης.

Η πρόσκληση εκδόθηκε με ημερομηνία 5/01/2018 ημέρα Παρασκευή και ακολουθεί αργία και οι υποβολές είναι μέχρι τις 8/01/2018 ημέρα Δευτέρα με πολλά δικαιολογητικά, ενώ στο φώς της δημοσιότητας και στην ενημέρωση των οικείων ΔΑΟΚ ήρθε στις 9/01/2018.

Κατά τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο η απάντηση από το ΥΠΑΑΤ για την κατάθεση νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων ήταν:« Περιμένετε μέχρι την αλλαγή της ΚΥΑ και θα ενημερωθείτε για την πρόσκληση». Οι Δαπάνες για το έτος 2017 και τα επιχειρησιακά για το έτος 2017 πάνε υπέρ πατρίδος….

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.e-nomothesia.gr/kat-agrotike-anaptukse/koine-upourgike-apophase-4270-139407-2018.html

Άρθρο 13

Υποβολή Νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων

1. Οι ΟΠ/ΕΟΠ υποβάλλουν τα επιχειρησιακά προγράμματα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας που έχει την έδρα της η ΟΠ /ΕΟΠ και ένα αντίγραφο αυτών στην αρμόδια Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής ή Δ/νση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, το αργότερο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του έτους που προηγείται του έτους υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος. Ειδικά και κατ’ εξαίρεση για το έτος 2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται η 8η Ιανουαρίου 2018.

Αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην απορρόφηση επιχειρησιακών προγραμμάτων σε σύγκριση με τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες τότε θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κίνητρο καθώς ήδη έγιναν κινήσεις κατά το παρελθόν και επιτεύχθηκαν ώστε να μειωθεί ο τζίρος και τα μέλη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη για την καλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων.

Για να ενταχθεί κάποιος στα Επιχειρησιακά Προγράμματα θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένος ως Οργάνωση Παραγωγών, για να ενταχθεί στο Μέτρο 9, του οποίου οι υποβολές ξεκίνησαν, θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένος ως Οργάνωση ή Ομάδα Παραγωγών και σύμφωνα με φημολογίες για να δικαιούται κάποιος επιδότηση στα οπωροκηπευτικά (λόγω εμπάργκο), θα πρέπει να ανήκει σε αναγνωρισμένη Ομάδα Παραγωγών ή Οργάνωση Παραγωγών για το έτος 2017.

Η νομοθεσία για τα κριτήρια αναγνώρισης ως Ο.Π ή Ομ.Π, δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου 2017 και δεδομένου ότι το περιθώριο αναγνώρισης από τις οικείες ΔΑΟΚ είναι 60 ημέρες καθώς μεσολαβούν και οι μέρες των εορτών με άδειες και μη εργάσιμες μέρες η διαδικασία της αναγνώρισης καθυστερεί. Έτσι, αν είχες καταθέσει πριν από αυτήν την ημερομηνία, π.χ. Σεπτέμβριο για να προλάβεις τα επιχειρησιακά ή όποιο άλλο πρόγραμμα που απαιτεί αναγνώριση μεσολάβησε η αλλαγή της ΚΥΑ η οποία απαιτεί διαφορετικά δικαιολογητικά οπότε η διαδικασία αρχίζει πάλι από την αρχή.

Έτσι πολλά εκατομμύρια ευρώ για τα Οπωροκηπευτικά πετάγονται στον αέρα , λόγω κωλυσιεργίας των υπηρεσιών; Λόγω ασυνεννοησίας του ΥΠΑΑΤ και τις ΔΑΟΚ; Λόγω αμέλειας των υπουργών;

 Όποιος και να είναι ο λόγος πάλι θα την πληρώσει ο Έλληνας παραγωγός με τα χρήματα που δικαιούται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υπερτερεί ο Ιταλός και ο Ισπανός που θα βοηθηθεί για το 2017 ώστε με τις επιδοτήσεις του 2017 να επιτύχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής για το 2018 και να υπερτερεί στις Ευρωπαϊκές Αγορές με τόσο ανταγωνιστικές τιμές που ο Έλληνας παραγωγός δεν θα μπορεί να τον φτάσει και αν μπορέσει θα πρέπει να ζημιωθεί από το εισόδημα του, που έτσι και αλλιώς δεν φτάνει.

Η Ελληνική οικονομία κατά το πλείστον στηρίζεται στην αγροτική Οικονομία και στον Τουρισμό, αν δεν στηρίξουμε τον Έλληνα αγρότη στην Παγκοσμιοποιημένη αγορά του 2020, η αγροτική οικονομία θα συρρικνωθεί τόσο και κατ΄ επέκταση και η οικονομία της χώρας μας.

Για δικές σας Ενέργειες !!!

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις