Τα αγροτικά μπλόκα στην  Ελλάδα

Στήθηκε το μπλόκο στο κόμβο των Πραιτωρίων από τον αγροτικό σύλλογο Αρχανών –Αστερουσίων. Οι αγρότες δεν έχουν αποκλείσει το δρόμο, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στην άκρη και ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς για τα προβλήματά τους. Καλούν μάλιστα όλους τους αγρότες να συστρατευθούν μαζί τους.

Τα αιτήματα των αγροτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα είναι:
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
-Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
-Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
-Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
-Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.
-Άμεσα μέτρα οργάνωσης της δακοκτονίας από κυβέρνηση και περιφέρεια.

Την οργάνωση μπλόκων για την ερχόμενη Παρασκευή ανακοίνωσαν οι αγρότες Άρτας και Πρέβεζας. Αντίθετα, στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας και πιθανότατα θα σταθμίσουν τη στάση τους τις προσεχείς ημέρες.

Στην υψηλή γέφυρα των Σερβίων, της λίμνης Πολυφύτου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες για το επόμενο δεκαήμερο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξαγγέλθηκαν από το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των αγροτών. Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου αναμένεται να προχωρήσουν στη δημιουργία μπλόκου, ενώ μπλόκο με τους αγρότες θα έχουμε την ίδια ημέρα στην Ε.Ο Φλώρινας – Έδεσσας στο ύψος του Αντιγόνου,

Στάση αναμονής κρατούν οι αγρότες στα Γρεβενά, ενώ στις φετινές κινητοποιήσεις δεν θα συμμετέχει ο Γεωργοκτηνοτροφικός σύλλογος Κοζάνης. Σε μπλόκο, χωρίς να κλείσουν το δρόμο προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι αγρότες στην Κουλούρα Ημαθίας.

Το δεύτερο θεσσαλικό μπλόκο, μετά τους Καρδιτσιώτες, έστησαν σήμερα το μεσημέρι οι Τρικαλινοί αγρότες, στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου, παρατάσσοντας τα τρακτέρ σε παράδρομο του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε-65.

Στο μπλόκο βρέθηκαν, σε πρώτη φάση, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από τις περιοχές των Δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας και συγκεκριμένα από το Ζάρκο, την Πηνειάδα, το Γριζάνο, το Μεγαλοχώρι, τη Χρυσαυγή, το Αρδάνι, τον Παλαιόπυργο και την Κρηνίτσα.

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 11:00 το πρωί θα στηθούν τα μπλόκα των αγροτών στην Αιτωλοακαρνανία μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας όπως γνωστοποίησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Tα τρακτέρ κατεβάζουν οι αγρότες της Ηλείας στον Κόμβο της Μαραθιάς το Σάββατο 27 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί.

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου το απόγευμα θα συνεδριάσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής της Πρέσπας προκειμένου να αποφασίσουν τους τρόπους των κινητοποιήσεων τους.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις