Η ΕΕ κινείται για να αναβαθμίσει το πόσιμο νερό της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Πέμπτη μια αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για το πόσιμο νερό, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα και η πρόσβαση των ανθρώπων στο πόσιμο νερό, καθώς και να μειωθεί η χρήση πλαστικών από τους καταναλωτές.

Μια Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών "Right2Water" συγκέντρωσε 1,6 εκατομμύρια υπογραφές προς υποστήριξη της βελτίωσης της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό για όλους τους Ευρωπαίους.

Αυτή η νομοθετική πρόταση αποτελεί απάντηση στην πρωτοβουλία αυτή. και έχει ως στόχο να εγγυηθεί αυτό το δικαίωμα, να ενισχύσει τους καταναλωτές και να εξασφαλίσει ότι οι προμηθευτές ύδατος παρέχουν στους καταναλωτές σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση νερού, τη διάρθρωση του κόστους καθώς και την τιμή ανά λίτρο επιτρέποντας τη σύγκριση με την τιμή του εμφιαλωμένου νερού.

Η πρωτοβουλία θα συμβάλει στη μείωση της περιττής πλαστικής χρήσης και στον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα της ΕΕ, αναφέρει η Επιτροπή. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚ, Jyrki Katainen, δήλωσε: «Με την πρόταση αυτή διευκολύνουμε τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, βοηθώντας τα κράτη μέλη να διαχειριστούν το πόσιμο νερό με τρόπο αποδοτικό από πλευράς πόρων, συνεπάγεται μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και περιττή απώλεια νερού. θα ενδυναμώσει επίσης τους καταναλωτές και θα τους ωθήσει προς πιο βιώσιμες επιλογές, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας νερό βρύσης ».

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στην ΕΕ απολαμβάνουν πολύ καλή πρόσβαση σε πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας, η πρόταση θα βελτιώσει την ποιότητα και την ασφάλεια των υδάτων προσθέτοντας νέες και αναδυόμενες ουσίες στον κατάλογο κριτηρίων για τον προσδιορισμό της ασφάλειας των υδάτων (όπως η λεγιονέλλα και το χλωρικά) λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις και συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας

Οι νέοι κανόνες θα απαιτήσουν από τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την πρόσβαση όλων των ανθρώπων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες που έχουν σήμερα δύσκολη πρόσβαση στο πόσιμο νερό. Στην πράξη, αυτό σημαίνει τη δημιουργία εξοπλισμού πρόσβασης στο πόσιμο νερό σε δημόσιους χώρους, την έναρξη εκστρατειών ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ποιότητα του νερού τους και την ενθάρρυνση των διοικήσεων και των δημόσιων κτιρίων να παρέχουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό.

Το κοινό θα έχει επίσης εύκολη και φιλική προς τον χρήστη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και την παροχή πόσιμου νερού στο χώρο διαβίωσής του, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη στα ύδατα της βρύσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα νέα μέτρα θα μείωνε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το πόσιμο νερό από 4% σε λιγότερο από 1%.

Η μικρότερη κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού μπορεί επιπλέον να βοηθήσει τα νοικοκυριά στην Ευρώπη να εξοικονομήσουν περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Με βελτιωμένη εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης, οι πολίτες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων από το εμφιαλωμένο νερό, συμπεριλαμβανομένων των απορριμμάτων θαλάσσης.

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης που βρίσκονται στις ευρωπαϊκές παραλίες. Η επικαιροποίηση της οδηγίας για το πόσιμο νερό θεωρείται σημαντικό νομοθετικό βήμα προς την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τα πλαστικά που παρουσιάστηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018.

Η καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού από τα κράτη μέλη θα αποφύγει την περιττή απώλεια νερού και θα συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος CO2. Η νέα προσέγγιση που βασίζεται στον κίνδυνο στην ασφάλεια θα συμβάλει στη διεξαγωγή ελέγχων ασφαλείας με πιο στοχοθετημένο τρόπο, όπου οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι. Παράλληλα, η Επιτροπή θα επιταχύνει επίσης τις εργασίες τυποποίησης για να εξασφαλίσει ότι τα δομικά προϊόντα στον τομέα των υδάτων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, όπως οι σωλήνες και οι δεξαμενές, δεν θα μολύνουν το πόσιμο νερό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις