Μεγάλες αυξήσεις σε φόρους και εισφορές έρχονται να επιβαρύνουν φέτος χιλιάδες νέους συνταξιούχους

Μεγάλες αυξήσεις σε φόρους και εισφορές έρχονται να επιβαρύνουν φέτος χιλιάδες νέους συνταξιούχους, οι οποίοι ενισχύουν τις ετήσιες αποδοχές τους εισπράττοντας εισόδημα από κάποια αγροτική δραστηριότητα.

Νέο σοκ περιμένει 1,4 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Και αυτό γιατί,εντός των επόμενων εβδομάδων θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του Ιανουαρίου, οι οποίες αναμένεται να είναι αυξημένες.

Προς τα τέλη Μαρτίου, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, αναμένεται να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι του Ταμείου, μη μισθωτοί, για το εάν θα λάβουν επιστροφή ή θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές για το 2017.

Οι συνταξιούχοι που θα εμφανίσουν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ότι απέκτησαν πέρσι κάποιο αγροτικό εισόδημα θα δουν την κύρια και επικουρική σύνταξή τους να περικόπτεται δραματικά κατά 60%. 

  • Επίσης θα κληθούν να πληρώσουν ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ περίπου 22% στο εισόδημα που απέκτησαν από την αγροτική δραστηριότητα και θα πληρώσουν φόρο 22% από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος χωρίς να δικαιούνται έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
  • Τον κίνδυνο περικοπής κατά 60% της σύνταξής τους αντιμετωπίζουν όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, πλην ΟΓΑ (π.χ. Δημοσίου, πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.ά.), οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από 13 Μαΐου 2016 και μετά και παράλληλα ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Το συγκεκριμένο μέτρο πλήττει χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι χωρίς να είναι επαγγελματίες αγρότες ασχολούνται με καλλιέργειες ή πώληση αγροτικών προϊόντων σε μόνιμη βάση ή περιστασιακά, για να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους.

Τα εισοδήματα από την αγροτική δραστηριότητα θα προστεθούν στο εισόδημα από τις συντάξεις, αλλά το αφορολόγητο θα εφαρμοστεί μόνο στο τμήμα που αφορά τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, ενώ στην περίπτωση που το συνολικό τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις