Ερευνητική μελέτη για το ελαιόλαδο από Κορωναίϊκη και το ΠΟΠ Καλαμάτα

Διετής ερευνητική μελέτη για το ελαιόλαδο από Κορωναίϊκη και το ΠΟΠ Καλαμάτα ξεκινά από το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του ερευνητικού οργανισμού ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Η έρευνα θα γίνει με χρηματοδότηση από τους Δήμους του Νομού Μεσσηνίας.

Βασικός σκοπός του έργου, το οποίο θα πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Ελαιολάδου Καλαμάτας, θα είναι τα αποτελέσµατα των χηµικών αναλύσεων που θα προκύψουν να χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση των αγροτικών οργανώσεων και των καταναλωτών σχετικά µε την υφιστάµενη ποιοτική κατάσταση του ελαιολάδου στη Μεσσηνία και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του Μεσσηνιακού Ελαιολάδου (ΠΟΠ Καλαμάτα), ως επώνυµου εθνικού προϊόντος.

Την προσπάθεια αυτή γνωστοποίησαν χθες, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, ο Αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Ξενογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης και, εκ μέρους του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ο Παναγιώτης Κάτσαρης.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε τα εξής: «Αρχίζει μία δραστηριότητα εξαιρετικής σημασίας, η οποία έχει σχέση με το λάδι. Αυτή τη δραστηριότητα έχει ξεκινήσει και συντονιστής είναι ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα», το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας. Θα δώσει ευεργετικά αποτελέσματα, είναι επιστημονική προσπάθεια για το ελαιόλαδο μας και τα χημικά του στοιχεία, και συνδέεται άμεσα με την προβολή του.
Για την προβολή του ελαιολάδου και, μάλιστα, του μεσσηνιακού έχουν υπάρξει εκτός Μεσσηνίας κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν.

Επιδιώκεται, ακόμη, η διερεύνηση των σηµείων της παραγωγικής διαδικασίας που επιδέχονται βελτιστοποίηση. Επίσης, τα αποτελέσµατα της µελέτης θα αποτελέσουν σηµαντική βάση δεδοµένων για τη Μεσσηνία, που θα πρωτοπορήσει στο συγκεκριµένο τοµέα, καθώς και υπόβαθρο για βελτίωση – διόρθωση των προδιαγραφών του ΠΟΠ Καλαμάτα. Τέλος, θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη ενώπιον του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιοκοµίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης των θέσεων της χώρας µας σε σχέση µε τον καθορισµό των ορίων στα διάφορα χηµικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για το εξαιρετικό παρθένο ελαιολάδο.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις