ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ: Παρεμβάσεις για Κτηνοτροφία και Νέα ΚΑΠ

Σήμα κινδύνου για την ελληνική κτηνοτροφία. Σύσταση Ομάδας Εργασίας που θα αναλάβει τη διαβούλευση με φορείς και παραγωγούς, σε περιφερειακές συσκέψεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, λαμβάνοντας τα μηνύματα από τους Συνεταιρισμούς μέλη του φορέα και τους χιλιάδες παραγωγούς που εκπροσωπεί, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, εκτενώς ασχολήθηκε με τα διαρκώς διογκούμενα προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας, αλλά και με την πρόκληση της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Για την σε κρίση ελληνική κτηνοτροφία και τον τομέα του γάλακτος, κοινός τόπος μεταξύ των μελών του Δ.Σ. ήταν η ανάγκη άμεσων και αποφασιστικών παρεμβάσεων από την πολιτεία, προκειμένου να επανέλθει τουλάχιστον η ισορροπία στον χώρο, ο οποίος και μετρά απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Όπως, μάλιστα, με έμφαση επισημάνθηκε, οι αιτίες και το μέγεθος του προβλήματος είναι σε όλους γνωστά και έχουν σε επίπεδο διαπιστώσεων και άνευ ουσίας συζητήσεων εξαντληθεί: «Δεν έχει νόημα να συζητάμε άλλο και να περιγράφουμε μια κατάσταση που τείνει να εξελιχθεί σε καταστροφή για την εγχώρια παραγωγή. Πρέπει η πολιτεία να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, να αναλάβει δράση. Να προστατεύσει τον Έλληνα παραγωγό από αθέμιτες πρακτικές, να ελέγξει τις ελληνοποιήσεις και τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, με τις οποίες κάποιοι παράγουν ελληνική, κατά τα άλλα, φέτα και ελληνικό, δήθεν, γιαούρτι. Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας. Επιτέλους, να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και να πούμε αλήθειες. Αν πράγματι θέλουμε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας προϊόντα, αν πράγματι θέλουμε να έχει μέλλον η ελληνική κτηνοτροφία, που σήμερα βυθίζεται, μαζί με τις τιμές παραγωγού. Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Οι εκμεταλλεύσεις διαρκώς μειώνονται, οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τον κλάδο, το ίδιο το ζωικό κεφάλαιο συρρικνώνεται».

Στο έτερο μεγάλο θέμα, αυτό της αναθεώρησης της ΚΑΠ και των απωλειών που αναμένονται για τη χώρα, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη παρουσιάσει τους βασικούς Άξονες Προσανατολισμού (https://www.neapaseges.gr/el/products/details/ANAKOINOSEIS/Aksones-Prosanatolismoy-gia-tin-KAP-2020-2027).

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατόπιν διεξοδικής συζήτησης και αφού εκφράστηκαν μια σειρά από επιμέρους προβληματισμοί και προτάσεις, αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, κύριο αντικείμενο της οποίας θα είναι να καταθέσει, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ολοκληρωμένη πρόταση.

Για τη διαμόρφωση της πρότασης αυτής θα ξεκινήσει άμεσα ένας ευρύτατος κύκλος επαφών, διαβουλεύσεων και συζητήσεων τόσο με θεσμικούς φορείς όσο και με τους ίδιους τους Συνεταιρισμούς, αλλά και τους άμεσα ενδιαφερόμενους παραγωγούς. Προγραμματίζονται έτσι, μεταξύ άλλων ενεργειών, περιφερειακές διασκέψεις και ημερίδες, προκειμένου να ενσωματωθούν στην τελική πρόταση όλες οι απόψεις και να διασφαλιστεί ότι αυτό που η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θα καταθέσει θα περιλαμβάνει πράγματι κάθε παράμετρο.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις