Προκήρυξη ΕΣΠΑ για τους αγρότες

Ενίσχυση σε 5 δόσεις για τις Νέες Ομάδες Παραγωγών
 
Σε πέντε ετήσιες δόσεις, που θα προσδιορίζονται με βάση την εμπορική αξία της παραγωγής των μελών και η κάθε μία από αυτές δε θα υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, θα χορηγείται η ενίσχυση στις νέες Ομάδες Παραγωγών, προκειμένου να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους.
 
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η απόφαση που ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το ύψος και τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης και έχει ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή του Μέτρου 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών) του ΠΑΑ 2014-2020, έχει υπογραφεί (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΔΑ: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Αθήνα, 29 / 11 / 2017 ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΑ 2014-2020 ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Αρ. Πρωτ.: 13184, με θέμα: «Λεπτομέρειες εφαρμογής του Μέτρου 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης - ΠΑΑ 2014 – 2020»).
Η προκήρυξη «ΜΕΤΡΟ 9 «ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ» 1 η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ» έχει γίνει (Αθήνα, 14/12/2017 Αρ. Πρωτ: 13850).
 
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Η προθεσμία (περίοδος υποβολής) έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στις 7/5/2018, χωρίς την αναμενόμενη μικρή παράταση.
 
ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ
Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων ομάδων παραγωγών και οργανώσεων παραγωγών χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ’ αποκοπή ενίσχυση), που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών μετά την έκδοση απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.
 
ΚΑΤΑΒΟΛΗ 5 ΔΟΣΕΩΝ
Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται αμέσως μετά την έγκριση της απόφασης ένταξης, με την υποβολή σχετικής αίτησης από το δικαιούχο. Οι υπόλοιπες τέσσερις δόσεις θα καταβάλλονται σε ετήσια βάση για τα επόμενα ισάριθμα χρόνια, με τη συμπλήρωση του (ημερολογιακού) έτους από την αναγνώριση της ομάδας/οργάνωσης.
Στην περίπτωση που η ομάδα/οργάνωση παραγωγών έχει αναγνωριστεί σε έτος προηγούμενο της αίτησης υποβολής στήριξης, τότε, μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση πληρωμής για όσα έτη λειτουργίας έχουν συμπληρωθεί κατά την ημερομηνία υποβολής.
 
Ο ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την αξία της παραγωγής και «μοιράζεται» στην πενταετία ως εξής:
•10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση
•8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση
•6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση
•4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση
•2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.
 
Η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό δε συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη. Ωστόσο, στην αναλυτική λογιστική καταχώρηση των δαπανών κατά κατηγορία, θα πρέπει να εμφανίζονται δαπάνες που είναι συναφείς με την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και τις λειτουργικές δαπάνες.
 
ΠΩΣ ΥΛΟΠΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Η ενίσχυση προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας/οργάνωσης παραγωγών μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης.
Για την α’ δόση πληρωμής, εφόσον η ομάδα/οργάνωση δεν έχει συμπληρώσει ένα ημερολογιακό έτος λειτουργίας από την αναγνώρισή της, ο υπολογισμός της αξίας πραγματοποιείται βάσει της μέσης ετήσιας αξίας της διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής των μελών κατά τη διάρκεια τριών ετών πριν από τη συμμετοχή τους στην ομάδα ή στην οργάνωση.
Στην περίπτωση που η ομάδα παραγωγών ή η οργάνωση παραγωγών έχει συμπληρώσει ένα ημερολογιακό έτος λειτουργίας από την αναγνώρισή της, ο υπολογισμός της αξίας παραγωγής προκύπτει από τη μέση ετήσια αξία της διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής της ομάδας ή οργάνωσης παραγωγών.
Η μέση ετήσια αξία προκύπτει από τα ανάλογα φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια, δελτία αποστολής κ.λπ.). Για τα επόμενα έτη, η αξία παραγωγής περιλαμβάνεται ως εκτίμηση στο επιχειρηματικό σχέδιο και επαληθεύεται από τα αντίστοιχα παραστατικά (τιμολόγια, δελτία αποστολής κ.λπ.) και τη βεβαίωση της αξίας εμπορευθείσας παραγωγής, για το προϊόν ή τα προϊόντα που έχει αναγνωριστεί η ομάδα/οργάνωση, για κάθε ημερολογιακό έτος από την αναγνώρισή τους.
Ο προϋπολογισμός ένταξης υπολογίζεται ως το άθροισμα των ετήσιων εκτιμώμενων ποσών πληρωμής, όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα του επιχειρηματικού σχεδίου και δε δύναται να αυξηθεί.
 
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
-Να τηρούν τους όρους της απόφασης ένταξης
-Να αρχίσουν την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου άμεσα μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης
-Να διατηρήσουν την οικονομική και εμπορική τους δραστηριότητα για τουλάχιστον τρία έτη μετά την ολοκλήρωση της πράξης
-Να τηρούν για πέντε έτη μετά την ολοκλήρωση της πράξης όλα τα παραστατικά στοιχεία της αξίας της παραγωγής για τα έτη που αφορά η οικονομική στήριξη και να τα θέτουν στη διάθεση των αρμόδιων αρχών ή της Ε.Ε., εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος, ανεξαρτήτως αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούνται στη διατήρηση των εν λόγω δικαιολογητικών και παραστατικών.
 
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν νέες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα με την υπ. 397/18235/2017 ΥΑ (ΦΕΚ 601/Β/2017) όπως ισχύει κάθε φορά, μετά την 26η Απριλίου 2016 και ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.
Ο ελάχιστος αριθμός μελών για τις ομάδες φυτικής παραγωγής είναι 10, για τις ομάδες ζωικής παραγωγής 5 και για τις οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής, όπως προβλέπεται από την υπουργική απόφαση 397/18235/2017, όπως ισχύει κάθε φορά.
Επίσης, θα πρέπει η ομάδα/οργάνωση να έχει έδρα στην ελληνική επικράτεια και, σε περίπτωση που υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου, να έχει διακριτή λογιστική διαχείριση.
 
 
 
Μέσα σε 1΄
-ΟΑΕΔ/ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΩΝ, ΛΟΓΩ ΕΟΡΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 2018:
Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ανακοινώνει ότι:
-Από την Πέμπτη 29/03/2018 θα καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα στους τακτικά επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
-Την Πέμπτη 29/03/2018 θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρόνιων ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά θα καταβάλλονταν από 29/3/2018 μέχρι και 15/4/2018.
Επισημαίνεται ότι η προπληρωμή των παραπάνω επιδομάτων στους δικαιούχους που στο διάστημα από 29/3/2018 έως 15/4/2018 υποχρεούνται σε αυτοπρόσωπη παρουσία, γίνεται εφόσον παρουσιαστούν στα ΚΠΑ ως οφείλουν.
Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
 
-ΕΣΠΑ/ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ:
Οι αιτήσεις για την Πελοπόννησο θα ξανα-ξεκινήσουν αύριο Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη ημέρα (όταν προ ημερών «έπεσε το σύστημα») έγιναν 1.500.000 προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
 
-ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΙΙ»: Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, «πρόθεσή μας είναι να οδηγηθούμε σε διπλασιασμό των πόρων - να πάμε στα 700 εκατ. ευρώ και μαζί με τους πόρους που θα διαθέσουν οι τράπεζες για δανειοδοτήσεις, να φτάσουμε το 1 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η κεντρική μας επιδίωξη, ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και να ικανοποιηθεί το σύνολο αυτών που ετοίμασαν τα χαρτιά τους και έχουν τις προϋποθέσεις όπως προβλέπει ο νόμος».
 
-ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΣΠΑ/ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ: Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης πράξεων για τη δράση «Κέντρα Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας». Σκοπός της δράσης είναι να υποστηριχθεί η ολόπλευρη ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο., με πρώτο ορόσημο τη σύσταση Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. από φορείς Κ.ΑΛ.Ο. που θα λειτουργήσουν ως «σημεία ενημέρωσης» για την Κ.ΑΛ.Ο. και ως δομές συμβουλευτικής υποστήριξης κοινωνικών επιχειρηματιών/υποψηφίων κοινωνικών επιχειρηματιών, αλλά και ως δομές υποστήριξης της δημιουργίας και ανάπτυξης άλλων φορέων Κ.ΑΛ.Ο.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα χρηματοδοτηθεί, ειδικότερα, η σύσταση και η λειτουργία για δεκαοκτώ (18) μήνες Κέντρων Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. από φορείς Κ.ΑΛ.Ο. του άρθρου 3 του Ν. 4430/2016 (ΦΕΚ Α 205/31-10-2016), για να παρέχουν υπηρεσίες προς τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.
 
-ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ: Από τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο 60% των ζωνών προκύπτει αύξηση των αντικειμενικών, προκειμένου να προσαρμοστούν με τις εμπορικές τιμές, στο 23% μείωση και στα υπόλοιπα καμία μεταβολή.
Με τις νέες αντικειμενικές αξίες και ο ΕΝΦΙΑ.
 
-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Τρέχει η «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου, μέχρι Δευτέρα 16/4/2018 (για τους περισσότερους τομείς της οικονομίας).
 
-ΕΣΠΑ/ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Μέχρι 30 Απριλίου παράταση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ "Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Έως 400.000 ο ενισχυόμενος / επιδοτούμενος προϋπολογισμός και… ευκολίες απόδειξης της ίδιας συμμετοχής (με μόλις 30% γίνεται δεκτή η κατάθεση φακέλου).
 
-«ΤΡΕΧΕΙ» ΜΕΧΡΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΕΞΩ»: Νέο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ενισχύει την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες. Η Δράση αφορά πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα.
Τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν στους ακόλουθους στρατηγικούς τομείς: Αγροδιατροφή/ Βιομηχανία τροφίμων, Πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, Ÿ Υλικά/ Κατασκευές, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), Υγεία/ Φάρμακα.
 
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης:
•έχουν κλείσει τουλάχιστον μία διαχειριστική χρήση δωδεκάμηνης διάρκειας
•διαθέτουν επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αφορούν σε προϊόντα που επιθυμούν να προωθήσουν μέσω της συμμετοχής τους στις εμπορικές εκθέσεις
•παράγουν/ μεταποιούν ήδη τα προϊόντα αυτά
•αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα και ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν/μεταποιούν.
 
ΕΝΙΣΧΥΣΗ (ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ): 50%
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ (ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ)
Από 18/1/2018 (έως εξαντλήσεως του προϋπολογισμού).
 
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Κάθε επιχείρηση δύναται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης προϋπολογισμού έως 100.000 ευρώ.
Ο Προϋπολογισμός ανά εμπορική έκθεση ανέρχεται στα παρακάτω ποσά:
•μέχρι 20.000 ευρώ ανά έκθεση στις περιπτώσεις συμμετοχής με περίπτερο μέχρι 20 τ.μ., με ανώτατο ποσό δημόσιας επιχορήγησης 10.000 ευρώ.
•μέχρι 35.000 ευρώ ανά έκθεση στις περιπτώσεις συμμετοχής με περίπτερο μέχρι 50 τ.μ., με ανώτατο ποσό δημόσιας επιχορήγησης 17.500 ευρώ
•μέχρι 50.000 ευρώ ανά έκθεση στις περιπτώσεις συμμετοχής με περίπτερο άνω των 50 τ.μ., με ανώτατο ποσό δημόσιας επιχορήγησης 25.000 ευρώ
 
-ΙΝΕ - ΓΣΕΕ: 27,5% Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ: Στο 27,5% "'βλέπει" το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και όχι στο 22,6%, όπως εκτιμά η ΕΛΣΤΑΤ. Επίσης, το ΙΝΕ -ΓΣΕΕ επισημαίνει πως με βάση τον τρέχοντα ρυθμό μεταβολής της προστιθέμενης αξίας στη μεταποίηση, δε θα υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη πριν το 2023.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η ελληνική οικονομία μέχρι και το γ΄ τρίμηνο του 2017 εμφανίζει ενδείξεις εύθραυστης σταθεροποίησης σε χαμηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, χωρίς ενδογενή δυναμική.
Το γεγονός αυτό θέτει την Ελλάδα σε μια δυναμική απόκλισης από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης τα οποία –για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2007-2008– καταγράφουν ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.
 
-ΑΚΟΜΑ 693 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΦΟΡΟΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ: Από τα στοιχεία για την παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αφορούν στον πρώτο μήνα του έτους προκύπτουν τα εξής:
-τον Ιανουάριο οι φορολογούμενοι δημιούργησαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Πρόκειται για 766 εκατομμύρια ευρώ, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, δηλαδή τα 693 εκατ. ευρώ, είναι φόροι κάθε είδους που έμειναν απλήρωτοι.
-το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθε τον Ιανουάριο στα 101,332 δισ. ευρώ από τα οποία τα 13,742 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, επειδή έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της εφορίας για περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών και οι σχετικές ενέργειες χωρίς να προκύπτει αποτέλεσμα
-ο αριθμός των φορολογούμενων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στους 4.107.315 παρουσιάζοντας μέσα σε ένα μήνα αύξηση κατά 38.458 φορολογούμενους
-ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανήλθαν τον Ιανουάριο στους 1.076.857 παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το Δεκέμβριο 2017 κατά 17.780 φορολογούμενους
-το ποσοστό των οφειλετών στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ξεπερνά το 60%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μάιο όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο θα διενεργούνται με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ έχουν αυτοματοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό και οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων από τους λογαριασμούς των οφειλετών.

Του Παναγιώτη Ξεροβάσιλα
Οικονομολόγου/Νομικού

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις