ΠΚΣ: για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα βρίσκει τη χώρα μας να συζητά το θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Αφορμή στάθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο και αποσύρθηκε μετά από τις  έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε. Και όπως στο παρελθόν έχουμε αναφέρει, είναι δείγμα ύπαρξης προβλήματος η συζήτηση για την τύχη των αδέσποτων να γίνεται πάντα μέσω κάποιας αφορμής και να μην αποτελεί κτήμα όλων ο συνολικός σχεδιασμός και η δράση για την επίλυση του.

Τα ζώα είναι έμβια όντα. Η ανάγκη να τους εξασφαλίζουμε ασφαλές περιβάλλον για την διαβίωσή τους είναι επιτακτική και αφορά όχι μόνο τα ίδια, αλλά και τον άνθρωπο. Γιατί η υγεία και ευζωία των ζώων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Δυστυχώς, εκτός των κρουσμάτων κακοποίησης αδέσποτων ζώων που συνεχίζουν να υπάρχου σε βαθμό που να αμφισβητείται η ανθρωπιά και η ηθική μας υπόσταση, από πλευράς των αρμόδιων φορέων και της πολιτείας υπάρχει αδιαφορία και αποποίηση ευθυνών με τις εξαιρέσεις να είναι ελάχιστες. Το κανονιστικό πλαίσιο που ορίζει τους υπεύθυνους και τον τρόπο διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, αν και ελλιπές, θα μπορούσε να κάνει την διαφορά εφόσον εφαρμοζόταν. Αντ΄αυτού είναι συχνό το φαινόμενο πρόχειρων και εφήμερων λύσεων που πολλές φορές θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των ζώων και των πολιτών. Πολιτικά παιχνίδια και μηχανισμοί κερδοφορίας στήνονται γύρω από προγράμματα εμβολιασμών, στειρώσεων κ.λπ. , εξαπατώντας ανθρώπους με αγνά, φιλοζωικά αισθήματα, δημιουργώντας ψευδή δίπολα μεταξύ κτηνιάτρων και φιλόζωων κ.ο.κ.

 

Για άλλη μια φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και τα μέλη του ανήκουν σε εκείνο το επιστημονικό δυναμικό που με το ήθος και την επιστημονική τους κατάρτιση υποκαθιστούν  πολλές φορές το κενό της πολιτείας τόσο για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων όσο και για την προώθηση κουλτούρας, νέου τρόπου σκέψης, προκειμένου να εξαλειφθούν οι εικόνες ντροπής που καθημερινά εκτυλίσσονται στους δρόμους της χώρας μας. Η δράση του Δικτύου Ελλήνων Εθελοντών Κτηνιάτρων, οι ενημερωτικές καμπάνιες, η παρέμβασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την τροποποίηση του νομικού πλαισίου αποτελούν μια σειρά από ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Ο Αβραάμ Λίνκολν έλεγε: «Είμαι υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, όπως και των δικαιωμάτων των ανθρώπων… αυτός είναι ο δρόμος του ολοκληρωμένου ανθρώπου». Σε καιρούς οικονομικής, αλλά κυρίως ηθικής κρίσης, η ολοκλήρωση του ανθρώπου περνά σίγουρα μέσα από την διαφύλαξη αρχών, αξιών και δικαιωμάτων όλων των έμβιων όντων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις