Διενέργεια ψεκασμών δακοκτονίας στο Ηράκλειο

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς για τα παρακάτω:

Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός δακοκτονίας στην Π.Ε. Ηρακλείου ενώ σε κάποιες περιοχές ήδη διενεργείται και ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου.

Ωστόσο στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί και ήδη στις πρώιμες περιοχές του Νομού, κατά τόπους, έχουν διαπιστωθεί προσβολές στον ελαιόκαρπο από το δάκο.

Η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως λόγω των μέχρι σήμερα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξη του (ήπιος χειμώνας, δροσερός και βροχερός Ιούνιος) καθώς και της υπάρχουσας ανομοιόμορφης καρποφορίας των ελαιοδέντρων,  η οποία σε αρκετές περιοχές του Νομού είναι μειωμένη.

Δεδομένων όλων των παραπάνω και του γεγονότος ότι σε περιοχές με μικρά ποσοστά καρποφορίας η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας είναι αμφίβολη, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, μεριμνώντας και οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο, όπου αυτό απαιτείται και πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις