Λόγω των βροχών έπεσαν πολύ χαμηλά  οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών

Πολύ χαμηλά έχει πέσει φέτος η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών εξαιτίας των σοβαρών καταστροφών που προκάλεσαν οι βροχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Μύρωνα Χιλετζάκη, που μίλησε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, μέχρι τώρα έχουν εξαχθεί 4.000 τόνοι σταφυλιών και μέχρι το τέλος της περιόδου το πολύ να φτάσουν στους 5.000 τόνους.

Να σημειωθεί ότι το 2014 παρήχθησαν 30.000 τόνοι επιτραπέζιου σταφυλιού, το 2015 λόγω ξανά των βροχών, η παραγωγή έφτασε του 9.000 τόνους και πέρυσι τους 11.000 που υπήρξε ξανά πρόβλημα εξαιτίας του καύσωνα.

Πρόβλημα πάντως υπάρχει όχι μόνο στα εξαγώγιμα σταφύλια αλλά και στα προς οινοποίηση, αφού δεν θα ξεπεράσουν τους 3500 τόνους τα οινοστάφυλα με ό,τι αυτό σημαίνει για τους οινοποιούς του νησιού.

Να σημειωθεί πως το πρόβλημα φέτος στα αμπέλια είναι σε όλη τη χώρα, οι δηλώσεις ζημιάς που έχουν καταγράφει στον ΕΛΓΑ πανελλαδικά φτάνουν τις 73.000 από την αρχή της χρονιά. Μεγάλες ζημιές όμως έχουν υποστεί αμπελώνες στην Ιταλία και στην Ισπανία, από τα καιρικά φαινόμενα, με την Κομισιόν να συζητά μέτρα για την στήριξη των ευρωπαίων αμπελουργών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις