Φάμελλος: “Στόχος της κυβέρνησης η αναίρεση μέτρων λιτότητας χωρίς νέα δάνεια και χρέη”

"Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα μας είναι το ίδιο με αυτό άλλων χωρών που βγήκαν από προγράμματα, είναι το ίδιο με αυτό που έχουν οι χώρες της Ευρωζώνης, και αυτό ήταν το ζητούμενο", ανέφερε στη συνέντευξη του στον Ρ/Σ Real FM και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Γιώργο Καμπουράκη ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος. Εξέφρασε δε την απορία αν η αντιπολίτευση είχε τον ίδιο στόχο, να βγούμε από τα μνημόνια, γιατί τώρα διαμαρτύρονται που εντασσόμαστε στο ενιαίο πλαίσιο των κανόνων της Ευρωζώνης: “Αυτό που ακούμε τώρα και από τη ΝΔ, ότι δηλαδή χάνουμε την ασφάλεια φθηνής χρηματοδότησης, είναι σαν να λέμε να γυρίσουμε στα μνημόνια και να έχουμε επιβολή μέτρων εκ μέρους των ξένων και των δανειστών. Το διαφορετικό που έχουμε τώρα δεν είναι ότι εξερχόμαστε από μια φθηνή χρηματοδότηση, το διαφορετικό είναι ότι δεν θα υπάρχει επιβολή μέτρων από το εξωτερικό και ο έλεγχος δεν θα γίνεται σε ένα πρόγραμμα μέτρων, ρυθμίσεων, νομοθετικών διατάξεων, ακόμα και οικονομικών εργαλείων, όσον αφορά την περιουσία της Ελλάδας, από το εξωτερικό. Η ενιαία ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες που έχουν εξέλθει από το πρόγραμμα, θα βλέπει την πορεία των δεικτών της οικονομίας μας, κάτι που είναι κομμάτι του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας και ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης”.

Επίσης ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι στη διαπραγμάτευσή μας με τους θεσμούς κατακτήσαμε το πλεόνασμα να είναι χαμηλότερο, παρά τον υψηλό συντελεστή χρέους και με υπέρβαση του Συμφώνου Σταθερότητας. Άρα η Ελλάδα ως προς τα δημοσιονομικά είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα έχουμε από εδώ και μπρος μια χώρα "μπαταχτσή", με δάνεια και χρέη, μια χώρα όπου θα κάνουν κουμάντο οι κουμπάροι και τα διάφορα συμφέροντα, είτε είναι επιχειρηματικά είτε εκδοτικά: “Παρ’ ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν προσηλωμένες σε ένα αυστηρό νεοφιλελεύθερο ευαγγέλιο, ταυτόχρονα στη χειρότερη κρίση υπήρχε και η χειρότερη διαπλοκή. Οι κολλητοί του συστήματος γίνονταν πλουσιότεροι. Ήταν έξω από οποιονδήποτε δικαστικό, φορολογικό έλεγχο, είχαν διαλυθεί οι φορολογικοί έλεγχοι, οι εργασιακοί έλεγχοι. Αυτό δεν μπορεί να ξαναγίνει. Τώρα πια θα είμαστε μια κανονική χώρα όπως θέλουμε να είμαστε, μια τίμια χώρα. Σεβόμαστε την εργασία των Ελλήνων, γιατί δυστυχώς μέχρι τώρα το ελληνικό κράτος δεν σεβόταν την εργασία των Ελλήνων”.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει η αναίρεση πολιτικών και μέτρων λιτότητας, παραδείγματος χάριν με συλλογικές συμβάσεις, αύξηση κατώτατου μισθού, διαχείριση δημόσιας περιουσίας, ενίσχυση συντάξεων και κοινωνικών δομών και ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα: “Δηλαδή δεν θα είναι κλειδωμένες στα συρτάρια, όπως γινόταν επί των υπουργών της ΝΔ, προτάσεις 6 δισ. ευρώ του αναπτυξιακού νόμου, που θα εξαρτώνται από τους κολλητούς του συστήματος! Πού ήταν η αγάπη της ΝΔ για την αγορά; Αυτές οι επενδύσεις προχωράνε και υλοποιούνται τώρα, παρ’ ότι είμαστε σε μια περίοδο με περιορισμούς, με δύσκολα οικονομικά μέτρα, όμως προχωράνε. Δεν είναι μόνο το κοινωνικό κράτος, δεν είναι μόνο η εμβάθυνση της δημοκρατίας, ταυτόχρονα είναι και η ισότιμη ενίσχυση της οικονομίας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και έλειπε από την Ελλάδα. Τρία πράγματα, λοιπόν, γίνονται από εδώ και μπρος με καλύτερους όρους. Πρώτον ενίσχυση της οικονομίας και της εργασίας με ισότιμους όρους, δεύτερον εμβάθυνση της δημοκρατίας γιατί το κράτος μας δεν είχε ισότιμες συνθήκες για όλους τους Έλληνες και τρίτον το ισχυρό κοινωνικό κράτος και η κοινωνική υποστήριξη. Δεν θα αφήσουμε ανθρώπους στους δρόμους. Δεν θα αφήσουμε ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας”.

Στη συνέχεια ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός στην Ιθάκη αναφέρθηκε σε δύο θέματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το ένα είναι ότι το τιμόνι το κράτησαν σταθερά όλοι οι Έλληνες αυτή την τριετία, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και στήριξαν αυτή την προσπάθεια και δεύτερο ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς φτάσαμε μέχρις εδώ, ποιοι και ποιες πολιτικές έφταιξαν, για να μην ξαναπάμε σε αυτή την κατάσταση, για να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη.

Κλείνοντας την παρέμβασή του στην εκπομπή, ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα και όλοι οι Έλληνες να δουν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής: “Αυτή τη δυνατότητα μας δίνει η έξοδος από το πρόγραμμα. Να ασκήσουμε πολιτικές για όλους τους Έλληνες. Αυτή η πολιτική αφορά όλους τους Έλληνες. Πιθανά δεν αφορά κάποιους που έκαναν δουλειές “κάτω από το τραπέζι” ή δούλευαν χωρίς τιμολόγια ή χωρίς δηλωμένη εργασία, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι περιπτώσεις αφορούν πια ένα πολύ μικρό ποσοστό. Έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι και γίνονται ισότιμα για όλους τους πολίτες, για όλους τους επιχειρηματίες και αυτό ήταν και το βασικό ζήτημα που έβαζαν μόνιμα τα Επιμελητήρια και οι παραγωγικοί φορείς. Δεν γινόταν ισότιμα ο έλεγχος, δεν υπήρχε ισότιμη πρόσβαση στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, στην περιβαλλοντική παραδείγματος χάριν, τελικά δεν ήταν καλές οι συνθήκες γι’ αυτό που λέμε οικονομία και ελεύθερη αγορά και προφανώς δεν ήταν ούτε για την εργασία, ούτε για την κοινωνία και το κοινωνικό κράτος. Δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα που να θέλει να ζούμε σε συνθήκες παραοικονομίας, με διαλυμένα ταμεία, νοσοκομεία και σχολεία. Εμείς θέλουμε όλα αυτά ταυτόχρονα να προχωρούν προς την πρόοδο”.  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις