ΠΟΜΙΔΑ: ο ΕΝΦΙΑ  πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%

Θέση της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων είναι ότι ο φόρος πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%.

«Το πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ δεν έχει να κάνει με το πόσα πληρώνουν φέτος οι φορολογούμενοι σε σχέση με πέρυσι, αλλά με το πόσα πληρώνουν σε σχέση με τη φοροδοτική τους ικανότητα». Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, προσθέτοντας πως ο φόρος ακινήτων θα πρέπει να μειωθεί δραστικά.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον στο 50%, οι ελαφρύνσεις να αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και να μη γίνουν επιλεκτικά, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος θα πρέπει να καταργηθεί.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο ΕΝΦΙΑ είναι εντελώς ανεξάρτητος από την πραγματική φοροδοτική δυνατότητα του κάθε πολίτη και του κάθε ιδιοκτήτη. Δηλαδή τις μεγαλύτερες φορολογικές υποχρεώσεις τις έχουν άνθρωποι που κατέχουν ιδιωτική, ακίνητη περιουσία η οποία είναι απρόσοδη και ξενοίκιαστη. Συχνά, αυτή αποτελείται από ξενοίκιαστα καταστήματα, από οικόπεδα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμιά τύχη στην αγορά και συχνά οι ιδιοκτήτες αυτοί μπορεί να μην έχουν να πληρώσουν, μπορεί να μη βγαίνουν μια σύνταξη για να πληρώσουν τις τεράστιες υποχρεώσεις τους.

Αλλά και το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου έχει βάση. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ το έδειξαν αυτό. Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ δεν είδε καμία μεταβολή στον κύριο φόρο που πληρώνει φέτος σε σχέση με αυτό που πλήρωσε πέρυσι, διαπίστωσε πως αυξήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 200.000 στις 250.000 ευρώ. Αυτό απλά έγινε διότι στις περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν αυξήθηκε και το ύψος της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων που υπάχθηκαν στο συμπληρωματικό φόρο!

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις