Η Π.Ε.Ν.Α. τιμά την Ελληνίδα Αγρότισσα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών τιμά την Ελληνίδα αγρότισσα και την προσφορά της στην ελληνική ύπαιθρο, την ελληνική οικογένεια και την ανάπτυξη του αγροτικού επαγγέλματος.

 

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας της αγρότισσας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις Ελληνίδες αγρότισσες, νέες και μεγαλύτερες, ενεργές και μη, για τη μεγάλη τους προσφορά στην ελληνική κοινωνία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι χωρίς αυτές δεν θα μπορούσαμε να ζούμε με το βιοτικό επίπεδο που τώρα έχουμε.

 

Είμαστε ευγνώμονες τόσο στις αγρότισσες που δουλεύουν ενεργά στις αγροτικές δουλειές, όσο και στις γυναίκες της υπαίθρου που στηρίζουν τις οικογένειες για να παρέχουν σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό τα υπέροχα τρόφιμα και τα αγαθά που παίρνουμε από την Ελληνική γη.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλες αυτές τις γυναίκες της υπαίθρου, όχι μόνο για τη στήριξη τους στην κοινωνία και την οικονομία αλλά και για τη συμβολή τους στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Πολλές από τις όμορφες ιδέες μεταποίησης και από τις καλές μικρομεσαίες εταιρείες παραγωγής τροφίμων στηρίχθηκαν και στηρίζονται στις ιδέες και τη δουλειά των γυναικών της υπαίθρου, οι οποίες θαυμάζονται από ντόπιους και τουρίστες για τα υπέροχα προϊόντα τα οποία προσφέρουν. Ας μη ξεχνάμε ότι η γυναίκα αγρότισσα αντιπροσωπεύει το 48,9% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές και εκτελεί λειτουργίες ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του πρωτογενή τομέα.  Η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του οικονομικά ενεργού γυναικείου πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, δηλαδή το 40,5%.
Γνωρίζουμε καλά από τα μέλη μας ότι πολλές επιτυχημένες προσπάθειες στην ύπαιθρο έχουν ψυχή και άρωμα γυναίκας! Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά προκειμένου να επιτευχθεί ισότητα των δύο φύλων και να αποκτήσει επιτέλους η αγρότισσα τη θέση που της αξίζει. 

 

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας και ενθαρρύνουμε την Ελληνίδα αγρότισσα να συνεχίσει να επιτελεί τον μοναδικά σπουδαίο ρόλο της.

Συγχρόνως υπενθυμίζουμε  σε όλους τους Έλληνες αγρότες και κατοίκους της υπαίθρου να φροντίζουν και να συμπαραστέκονται στις αγρότισσες που τόσα προσέφεραν και συνεχίζουν να  προσφέρουν.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών στηρίζει τον πολλαπλό ρόλο των αγροτισσών, αναδεικνύοντας πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες θα βοηθούν τις αγρότισσες να ανταπεξέρχονται στα νέα δεδομένα.

Είναι καθήκον όλων μας να ενθαρρύνουμε πολιτικές οι οποίες θα διευκολύνουν την εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής με ακόμα περισσότερες κοινωνικές υποδομές, πρόσβαση των γυναικών στην γεωργική γη, τον δανεισμό τους από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την εγκατάσταση στην ύπαιθρο νέων αγροτισσών από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Από όλους εμάς την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ένα μεγάλο ευχαριστώ και μία θερμή αγκαλιά σε όλες τις Ελληνίδες αγρότισσες.

Δείτε επίσης