ΟΠΕΚ:Μείωση της παγκόσμιας ζήτησης αργού

Μείωση της παγκόσμιας ζήτησης αργού το πρώτο εξάμηνο του 2013 προβλέπει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παραγωγή του το Νοέμβριο υποχώρησε κατά 210.000 βαρέλια την ημέρα, στα 30,78 εκατ., με τη Σαουδική Αραβία να μειώνει την παραγωγή της κατά 230.000 βαρέλια/ημέρα, στα 9,49 εκατ.

Στην έκθεση η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης το 2013 παρέμεινε αμετάβλητη στα 770.000 βαρέλια την ημέρα ενώ η προβλεπόμενη ζήτηση για αργό από τα κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να ανέλθει κατά μέσον όρο στα 29,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αμετάβλητη δηλαδή από τον περασμένο μήνα και μειωμένη κατά 400.000 βαρέλια/ημέρα από το 2012.

Το πρώτο μισό του 2013, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι λόγω της μειωμένης ζήτησης (29,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα) θα μπορούν να διατηρούνται καθημερινά αποθέματα 1,5 εκατ. βαρελιών, βάσει των καταναλωτικών στοιχείων του τρέχοντος μηνός.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Ροστάμ Γασεμί, εκτίμησε πως η πετρελαϊκή αγορά είναι «σχετικά ισορροπημένη» και το επίπεδο διακύμανσης τιμής του προϊόντος είναι ικανοποιητικό. Παράλληλα πρόσθεσε πως η Τεχεράνη ενδιαφέρεται για τη γενική γραμματεία του ΟΠΕΚ και διατηρεί τον υποψήφιό της.

Η θητεία του γενικού γραμματέα, του Λίβυου Αμπντάλα ελ Μπάντρι, λήγει την 31η Δεκεμβρίου. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, ο Ισημερινός απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα για το αξίωμα ενώ διατηρούνται εκείνες του Ιράν, του Ιράκ, της Σαουδικής Αραβίας.

 

energypress

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις