Διαμαρτυρία στο γραφείο του Β. Κόκκαλη στη Λάρισα θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες

Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας συνεδρίασε και αποφάσισε να συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Κόκκαλη, στη Λάρισα, στις 6.30 την Παρασκευή μαζί με άλλες ομοσπονδίας της Θεσσαλίας και αγροτικούς συλλόγους της περιοχής, και, σε συνέντευξη τύπου, κάλεσε τους αγροκτηνοτρόφους σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το απογευμα στον κόμβο της Ιτέας για να μεταβούν όλοι μαζί στο σημείο της διαμαρτυρίας.

 Βασικό ζήτημα που θα τεθεί στον υφυπουργό, όπως ανέφερε ο Γρ. της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας είναι η νομοθέτηση του ακατάσχετου ορίου των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροκτηνοτρόφων, αίτημα που πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα αφού στο τέλος του μήνα θα μπει μέρος των χρημάτων της ενίσχυσης.

Επίσης θα ζητηθεί η άμεση άρση του ειδικού φόρου στο κρασί, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ο κ. Τζέλλας ανέφερε ότι στον υφυπουργό θα τεθούν και άλλα θέματα, όπως οι «ανοιχτές τιμές» που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα οι αγροκτηνοτρόφοι να μη γνωρίζουν αν, πότε και πόσο θα πληρωθούν. Πρέπει να σταματήσει αυτό το παιχνιδάκι, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζέλλας, γι αυτό και οι αγρότες βάζουν αίτημα των κατώτερων εγγυημένων τιμών. Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής στα μέσα και εφόδια, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο (1,49 αυτήν τη στιγμή) και στο ρεύμα.

Ο Γρ. της ΕΟΑΣΚ αναφέρθηκε επίσης στον αποκλεισμό εκατοντάδων αγροκτηνοτρόφων της περιοχή μας από την εξισωτική αποζημίωση με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών, καθώς και το κόψιμο μικρομεσαίων αγροτών από τα προγράμματα νιτρορύπανσης.

Τέλος ειδική αναφορά έγινε στα «αγροτοδικεία» και στην πρόσφατη καταδίκη σε 4μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για τα μπλόκα του 2013. Οι αγρότες θεωρούν ότι πρόκειται για πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη με την ανοχή και της ευθύνη της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους. Το επόμενο δε διάστημα η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε οικονομική εξόρμηση για τη στήριξη αγροτών αφού οι δίκες συνεχίζονται ενώ υπάρχουν σκέψεις να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο,

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις