Η νέα ΚΑΠ, τα υβρίδια, τους από αλκοολωμένους οίνους και την αναγραφή συστατικών στους οίνους

Γενικότερα, η αμπελουργία είναι μια από τις προτεραιότητες της θητείας σας. Ποια είναι η γνώμη σας για την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει στις ζώνες ΠΟΠ να χρησιμοποιούν ανθεκτικές υβριδικές ποικιλίες σταφυλιών;

Υπάρχει μια πολύ σημαντική κοινωνική πίεση όσον αφορά τη χρήση των φυτοφαρμακευτικών προϊόντων . Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτόμαστε το μέλλον και να δούμε ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις σε αυτές τις πιέσεις, αλλά και ποια η βούληση για το διαφορετικό. Στην ομάδα Οίνος έχουμε συζήτηση σχετικά με αυτή την πρόταση της Επιτροπής. Αυτή η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί για να εξαχθούν αποφάσεις, οπότε δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είναι βέβαιο ότι όλα τα μέλη μας ανησυχούν πολύ για το μέλλον.

 

Τι γίνεται με την πρόταση της Επιτροπής να επιτραπεί στους αποαλκοολωμένους οίνους να χρησιμοποιούν τη λέξη οίνος;

Στις 6 Νοεμβρίου, ακριβώς, είχαμε μια ιδιαίτερα παθιασμένη και μακρά συζήτηση στο πλαίσιο της ομάδας Οίνος με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να μπορούν όλοι να εκφράσουν τον εαυτό τους. Και εδώ, οι απόψεις είναι διαιρεμένες. Παρ 'όλα αυτά, αυτές οι απόψεις είναι πολύ λιγότερο θολές για τα ολικώς αποαλκοολωμένα κρασιά όπου φαίνεται ότι δεν υπάρχει κόσμος που επιθυμεί να μπορούν να ονομαστούν οίνος. Για τους μερικώς αποαλκοολωμένους οίνους, υπάρχει μια συζήτηση που αξίζει περισσότερη προσοχή και πιο συγκεκριμένα επειδή μπορεί να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία μας. Αλλά αναμένουμε να έχουμε τη γνώμη της ομάδας εργασίας μας.

 

Ομοίως, κατά την άποψή σας, η μεταφορά ενισχύσεων της ΚΟΑ στα στρατηγικά σχέδια μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο την ιδιαιτερότητα του αμπελοοινικού τομέα και να οδηγήσει σε μείωση των ενισχύσεων προς όφελος άλλων γεωργικών τομέων;

Σήμερα είναι απαραίτητο να γίνει μια ιδιαίτερα θετική αξιολόγηση των επιδόσεων του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα. Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης του τομέα μας. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν περικοπές στον προϋπολογισμό, λόγω του Brexitκαι για άλλους λόγους που σχετίζονται με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις πολιτικές μας. Δεν έχουμε περιθώρια αντίδρασης στην κατανομή του προϋπολογισμού, οπότε θα διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι συνεπής με αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ταυτόχρονα, είμαι βέβαιος για την Επιτροπή. Νομίζω ότι το πρότυπο που έχει προκύψει στο επίπεδο της αμπελοκαλλιέργειας θα συνεχίσει με μια συγκεκριμένη δυναμική. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί και πώς η Επιτροπή θα δράσει για να αναστείλλει αυτή τη δυναμική. Σήμερα ο τομέας μας είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς στον αγροτικό κόσμο. Η Επιτροπή προτιμά να υποστηρίζει την αμπελοκαλλιέργεια παρά το αντίστροφο. Είμαι μάλλον θετικός.

 

Ο ευρωβουλευτής EricAndrieuέδωσε πρόσφατα την έκθεσή του για την ΚΟΑ. Ποια είναι η άποψή σας για τις διάφορες προτάσεις του, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος αδειών φύτευσης;

Το καθεστώς αδειών φυτείας είναι το πιο πρόσφατο σύστημα διαχείρισης δυναμικού παραγωγής σήμερα στο επίπεδο της ευρωπαϊκής γεωργίας. Αυτό το εργαλείο έχει γίνει αργό και δύσκολο να εφαρμοστεί. Δεν είναι τέλειο, φυσικά. Πρέπει να βελτιώνεται σιγά-σιγά ανάλογα με το τι υπάρχει στο τραπέζι, γνωρίζοντας όλους τους λόγους ώστε να το βελτιώσουμε. Αλλά είναι ένα εργαλείο που προστατεύει. Κάθε πρωτοβουλία που πηγαίνει προς την κατεύθυνση της προστασίας θα έχει την έγκρισή μου, γνωρίζοντας ότι θα υπάρξει αναθεώρηση γύρω στο 2023-2024 και ότι θα πρέπει να αποδείξουμε το γεγονός ότι αυτό το σύστημα είναι αποτελεσματικό. Μου φαίνεται ότι η συγκομιδή του τρέχοντος έτους και η παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε δείχνουν ότι υπάρχει ένα καλό επίπεδο απόδοσης στον τομέα και ότι αυτή η διάταξη αδειών φυτεύσεως είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένη στη λειτουργία μας, αν και μπορούν να γίνουν κάποιες προσαρμογές εδώ και εκεί.

 

Και για την επισήμανση του κρασιού;  Μήπως η επίσκεψη του Επιτρόπου Υγείας στο Languedocεπιτρέψει αυτές τις προτάσεις να φτάσουν στις Βρυξέλλες;

Θέλαμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της Επιτροπής. Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στους καταναλωτές μας που είναι πελάτες μας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών γι αυτούς. Ολόκληρη η βιομηχανία και τα θεσμικά μας όργανα έχουν προτείνει στην Επιτροπή να εξετάσει το θέμα αυτό. Στην πρόταση του EricAndrieu, επαναφέρουμε την ένδειξη των θερμίδων, την οποία θέλουμε να παρουσιάσουμε το συντομότερο δυνατόν, για να αποδείξουμε ότι είμαστε απλά προς την κατεύθυνση του καταναλωτή. Όσον αφορά τα συστατικά, θέλουμε, φυσικά, να υπάρχει άυλη επικοινωνία, όχι επειδή δεν θέλουμε να είναι στην ετικέτα, αλλά επειδή στο επίπεδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, μια ένδειξη στην ετικέτα είναι πολύ περίπλοκη για να εφαρμοστεί για τις εκμεταλλεύσεις και τις επιχειρήσεις μας. Έδειξα στον Επίτροπο Andriukaitisόταν ήρθε στην Carcassonneστο Foncalieuότι δεν ήταν δυνατόν και νομίζω ότι το κατάλαβε πολύ καλά, να έχουμε μια ανακοίνωση σχετικά με τα συστατικά όταν είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε το άϋλο σύστημα.

 

Υπάρχει πραγματική βούληση των ευρωπαίων παραγωγών να βρεθεί μια εναρμονισμένη λύση;

Απολύτως. Πολύ συχνά στον τομέα, υπάρχει η βούληση να συνεχιστεί η εναρμόνιση, ώστε να υπάρχει συνοχή μεταξύ των διαφόρων προϊόντων κάθε κράτους μέλους και ο καταναλωτής να μπορεί να βρει τα ίδια στοιχεία πληροφοριών. Ο κλάδος είναι πεπεισμένος για το ότι όσο πιο συνεπής και συνεκτικός είναι, τόσο το καλύτερο. Αντιπροσωπεύουμε δυόμισι εκατομμύρια αγροκτήματα, επομένως ενδέχεται να υπάρχουν διαφορές απόψεων, αλλά πρέπει να το εφαρμόσουμε, γενικά, όταν όλοι πάνε προς την ίδια κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις