Στ. Αραχωβίτης : σύντομα κατατίθεται τροπολογία που να επισπεύδει το σύστημα ψεκασμών

Στη Δημοτική Ραδιοφωνία Τρίπολης και στην εκπομπή «Επί της ουσίας» φιλοξενήθηκε, την Παρασκευή το πρωί, ο Λάκωνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, αναφέροντας ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες που ευνόησαν (λόγω υγρασίας) όχι μόνο την ανάπτυξη του δάκου, αλλά και την ποιότητα του ελαιοκάρπου, γεγονός που οδήγησε, όπως είπε, τόσο σε πιο μειωμένη παραγωγή, όσο και σε ελαιόλαδα αυξημένου οξέος, χωρίς όμως αυτό να επηρεάσει την ποιότητά τους.

Για το πρόγραμμα δακοκτονίας σημείωσε ότι εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις Τοπικές Κοινότητες να μπουν ή όχι σ’ αυτό και να αποφασίσουν αν θα ψεκάσουν ή όχι με την όποια οικονομική επιβάρυνση συνεπάγεται κάτι τέτοιο, τονίζοντας όμως το μεγάλο ποσοστό επιτυχίας του προγράμματος στις περιοχές όπου έγινε ψεκασμός αλλά και το γεγονός πως για να έχει επιτυχία ένα πρόγραμμα χρειάζεται μια σειρά από προϋποθέσεις και πως κάθε χρόνο υπάρχουν βελτιώσεις, με τη χρήση νέων τεχνικών από γεωπόνους με μεγάλη εμπειρία.

 Ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να διασφαλιστεί και να βελτιωθεί το εισόδημα των παραγωγών και πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Ε.Ε, ώστε να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό ζημιές που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ σύντομα κατατίθεται τροπολογία που να επισπεύδει το σύστημα ψεκασμών.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικά καινοτόμα προγράμματα (π.χ. GPS σε τρακτέρ) που επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, προκειμένου να βελτιωθεί περισσότερο το πρόγραμμα δακοκτονίας.

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού, Στ. Αραχωβίτη. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις