Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ενημερωτική Ημερίδα της SantoWines

Πλήθος αμπελουργών παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον στο οινοποιείο της SantoWines την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου την Ενημερωτική Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αγροτικής & Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ), με αφορμή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα uP_running, ενός έργου HORIZON2020 που υλοποιείται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που έχει ως αντικείμενο την εκκίνηση βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων ξυλώδους βιομάζας από αγροτικά κλαδέματα και εκριζώσεις.

Η ημερίδα αποτελεί ακόμα μία δράση του σχεδίου της SantoWines για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των παραγωγών του νησιού, στα πλαίσια της συνεχούς αναζήτησης συνεργασιών με ερευνητικούς φορείς και αξιοποίησης επιδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος των αγροτών.

Ο πρόεδρος ΔΣ της SantoWines κύριος Μάρκος Καφούρος, ως οικοδεσπότης και συντονιστής των ομιλιών της ημερίδας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων τον σημαντικό ρόλο της συνεργασίας των αμπελουργών, των οινοποιείων και της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων για την διάσωση και την ανανέωση του Σαντορινιού Αμπελώνα, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο .

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τρόποι διαχείρισης των αγροτικών κλαδεμάτων, επιτυχημένες ευρωπαϊκές περιπτώσεις ενεργειακής αξιοποίησής τους καθώς και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του έργου που αφορούν στην αμπελοκαλλιέργεια, από τον επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ) κ. Μανώλη Καραμπίνη και την κα Adeline Rezau εκ μέρους του Ισπανικού Ερευνητικού Κέντρου για τους ενεργειακούς πόρους και την κατανάλωση CIRCE.

Επίσης, επικεντρωμένη σε ζητήματα που αφορούν άμεσα στον Θηραϊκό αμπελώνα, ήταν η εισήγηση του Δρ.Μανόλη Σταυρακάκη, Ομότιμου καθηγητή της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, με θέμα «Κλιματικές αλλαγές, επίδραση στον Αμπελώνα της Σαντορίνης, προτεινόμενη μελέτη με στόχο τη σωτηρία του».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις