Ελέγχους ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας

Ελέγχους και βούληση της πολιτείας να πατάξουν τα φαινόμενα της νοθείας στη φέτα και τις ελληνοποιήσεις στο κρέας ζητούν οι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Ελασσόνας. Με ανακοίνωση τους οι αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αραδοσιβίων, Ολύμπου, Τσαριτσάνης, Σαρανταπόρου, Βαανίδας και Ποταμιάς κάνουν λόγο για “καρτέλ” και ανοχή στην πρακτική των ελληνοποιήσεων.\Παράλληλα καταθέτουν προτάσεις και ασκούν κριτική στις αγροτοσυνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου και ζητούν εφαρμογή των νόμων προς κάθε κατεύθυνση είτε αφορά τους παραγωγούς είτε τους μεταποιητές.

 

Μιλώντας  ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαριτσάνης κ. Γιώργος Αποστόλου είπε: Η κτηνοτροφία μέρα με τη μέρα μειώνεται εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που παρατηρείται στο αιγοπρόβειο γάλα και στο κρέας. Η κάμψη των τιμών σε όλες της περιοχές της χώρας ταυτόχρονα, μας παραπέμπει σε υιοθέτηση από τους μεταποιητές εναρμονισμένης πρακτικής, δηλαδή cartel και αυτή η διαπίστωση πρέπει να αποτελεί οδηγό για όλες τις ενέργειες και διεκδικήσεις των παραγωγών.

Θέλω να υπενθυμίσω στις συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου, γιατί μάλλον το ξέχασαν, ότι τα cartel δε τα πολεμάς διεκδικώντας de minimis ενισχύσεις. Είναι γνωστό σε όλους, ότι τον χώρο κυριολεκτικά τον λυμαίνονται cartel είτε με εναρμονισμένες πρακτικές είτε με ελληνοποιήσεις και οι παραγωγοί μένουν θεατές της ληστείας που συντελείται σε βάρος μας. Η πρόταση μας είναι ότι όλα αυτά μπορούμε να τα ανατρέψουμε με αγώνες και μπλόκα. Η κυβέρνηση γνωρίζει τι συμβαίνει και αν πραγματικά θέλει μπορεί να προστατεύσει την κτηνοτροφία, τους υγιείς τυροκόμους και τους καταναλωτές. Αυτό μπορεί να γίνει με ελέγχους σε όλες τις βαθμίδες. Ξέρουμε ότι τα συμφέροντα των γαλακτοβιομηχανιών εμποδίζουν τους ελέγχους, ρίχνοντας την τιμή τους γάλακτος στα τάρταρα. Καθημερινά οδηγούνται στα σφαγεία κοπάδια καθώς αδυνατεί ο κτηνοτρόφος να τα συντηρήσει. Το ίδιο συμβαίνει και στο κρέας όπου γίνονται ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων από Βαλκανικές χώρες και σε λίγες ημέρες που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα η τιμή των αμνοεριφίων θα είναι χαμηλή για τον κτηνοτρόφο καθώς μεγαλέμποροι έχουν ήδη φροντίσει να έχουν φέρει αμνοερίφια τα οποία θα προωθήσουν στην αγορά ως “ελληνικά” εκμεταλλευόμενοι την απουσία ουσιαστικών ελέγχων.

Εμείς ζητάμε αποζημιώσεις στη βάση της πλήρους κάλυψης του χαμένου εισοδήματος απ΄ όλους τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους.

Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος – και de minimis ενισχύσεις να δοθούν με βάση την παραγωγή (παραχθείσα ποσότητα γάλακτος).

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για το γάλα και το κρέας και ουσιαστικούς ελέγχους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις