Ποιες είναι οι τρεις λιγότερο ελκυστικές αγορές κρασιού στον κόσμο;

Εάν η Κίνα, η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον των εξαγωγέων σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν προορισμοί που δεν θεωρούνται ελκυστικοί σύμφωνα με το πρόσφατο βαρόμετρο της Prowein.

Το βαρόμετρο της παγκόσμιας αγοράς οίνου συντάσσεται από το Πανεπιστήμιο Geisenheim για την Prowein και εξετάζει όλες τις τρέχουσες τάσεις: την ανάπτυξη των πωλήσεων μέσω Διαδικτύου, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για νέους αμπελώνες ... αλλά βασικό στοιχείο παραμένει ο κατάλογος των αγορών που θεωρούνται προτεραιότητες για εξαγωγή και εκείνων που σχεδιάζονται ως αναδυόμενες *. Ωστόσο, η μελέτη αυτή καινοτομεί με την ανάδειξη των εισαγωγέων χωρών οίνων "με τη χαμηλότερη σημερινή ελκυστικότητα και τις χαμηλότερες προοπτικές για το μέλλον".

Με βάση την έρευνα των πρώτων από τους 2.364 εμπόρους κρασιού σε 46 χώρες, η έκθεση αυτή κατατάσσει ως λιγότερο ελκυστική αγορά κρασιού αυτήν του Ηνωμένου Βασιλείου. Ποιος πληρώνει την ασάφεια του Brexit, οι δυσκολίες με τη συναλλαγματική ισοτιμία, οι υψηλότεροι φόροι, είναι ορισμένα θέματα που τονίζουν οι ερευνητές του Geisenheim. Οι οποίοι προσθέτουν ότι "όσον αφορά τη μελλοντική εξέλιξη έως το 2021, η Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης σε χειρότερη θέση".

Οι άλλες δύο λιγότερο ελκυστικές χώρες για τους εξαγωγείς είναι η Γαλλία και η Ισπανία. «Οι εγχώριες αγορές που αφορούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού και είναι κορεσμένες και μάλλον τείνουν να μειώνονται» αναφέρει η μελέτη, εκτιμώντας ότι «ως εκ τούτου, οι εξαγωγές σε νέες αναδυόμενες αγορές είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθμιστούν οι απώλειες και να δημιουργηθούν ευκαιρίες ανάπτυξης".

*: Πρόκειται για τις πιο ελκυστικές χώρες για εξαγωγές όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, η Σκανδιναβία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και ο Καναδάς ... «Η ενασχόληση με επιτυχία στις αγορές της Ασίας, που είναι γεωγραφικά και πολιτιστικά απομακρυσμένες, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια για τους ευρωπαίους παραγωγούς οίνου ", σημειώνουν οι γερμανοί ερευνητές. Για τις αναδυόμενες αγορές της επόμενης πενταετίας, η έκθεση επικεντρώνεται στη Σιγκαπούρη, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία ...

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις