Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί

Μόνο με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την πάταξη της παραοικονομίας, που εντάθηκε τα τρία τελευταία χρόνια στον χώρο της εμπορίας των οινικών προϊόντων, μπορούν να αντισταθμιστούν οι απώλειες, που υπέστη ο τομέας από την επιβολή του Ε.Φ.Κ. στο κρασί κατά την τριετία που πέρασε.

 

Η κατάργηση του Ε.Φ.Κ., όπως ανακοινώθηκε χθές το βράδυ στην βουλή από τον υπουργό Α.Α.κ Τρ κ. Σταύρο Αραχωβίτη και την υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου αποτελεί όντως ένα σημαντικό γεγονός για τον κλάδο.

Χαιρετίζουμε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που έστω και καθυστερημένα αναγνώρισε στην πράξη το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε αφού ακόμα και η ίδια η αιτιολογική έκθεση της εν λόγω κατάργησης του Ε.Φ.Κ. επισημαίνει πως «……Η κατάργηση του εν λόγω Ε.Φ.Κ. προτείνεται για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του κρασιού..» ……. στρεβλώσεις που έγκαιρα η ΚΕΟΣΟΕ με υπόμνημα της επεσήμανε από 10/6/2016 προς τους τότε αρμόδιους υπουργούς.

Οι προαναφερόμενες στρεβλώσεις έπληξαν κυρίως τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις που δεν μπορούν εξ΄αντικειμένου να λειτουργήσουν με όρους «παραοικονομίας» και ταυτόχρονα τον χώρο της πρωτογενούς παραγωγής που δέχτηκε όπως ήταν αναμενόμενο τις πιέσεις της αγοράς. Το αμπελουργικό εισόδημα τα τελευταία τρία χρόνια συρρικνώθηκε περαιτέρω μιας και η πρώτη ύλη (σταφύλια οινοποιίας) απορρόφησε για άλλη μια φορά το υποτιθέμενο κόστος της ανταγωνιστικότητας, όπως ισχυρίζονται συνήθως οι εκπρόσωποι του εμπορίου.

Θεωρούμε πολιτικά σκόπιμο μα κυρίως κοινωνικά δίκαιο η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με θεσμικές παρεμβάσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις και εφαρμογή μέτρων στην πολυσυζητημένη «στρατηγική ανασυγκρότησης του αμπελοινικού τομέα» διασφαλίζοντας στον κόσμο της παραγωγής ένα εισόδημα τέτοιο που θα ανατροφοδοτεί την ανάπτυξη.

Μπορεί το ελληνικό κρασί να έχει κάνει βήματα μπροστά - και σ΄αυτό έχει συντελέσει αναμφισβήτητα με τις δικές του θυσίες - ο αμπελουργικός κόσμος της χώρας.

Μπορεί όμως και να «υποχωρήσει ατάκτως» από την αγορά όταν μία διαρκώς συρρικνούμενη αμπελουργία χωρίς εισόδημα, δεν θα έχει επί της ουσίας ενδιαφέρον να συνεχίσει να υπάρχει.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις