Αυξημένο το επίδομα θέρμανσης για το 2019

Για την ψήφιση του προϋπολογισμού η κ Παπανάτσιου τόνισε ότι δεν είναι μόνο ο πρώτος μεταμνημονιακός αλλά ότι εμπεριέχει και 910 εκατ. επεκτατικά μέτρα. Υπογράμμισε ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι συνεχώς βελτιούμενα αλλά δεν μπορούμε από την  μια στιγμή στην άλλη να επιστρέψουμε  στην οικονομία όπως ήταν πριν από 10 χρόνια και ειδικά μετά από δέκα χρόνια λιτότητα.

Η κα Παπανάτσιου επανέλαβε ότι η υπερφορολόγηση και τα υψηλά πλεονάσματα δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης  όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Η δημιουργία των πλεονασμάτων είναι απότοκο της μη αποδοχής από τους θεσμούς, ορισμένων προτάσεων της κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του 2019 είπε, δεν θα έχει τα υπερπλεονάσματα των προηγούμενων.

Για τον αριθμό των οφειλετών στο δημόσιο είπε ότι 3 εκατομμύρια υπήρχαν και στις 31/12/2014 και ότι το υπουργείο επεξεργάζεται μέτρα που θα ανακουφίσουν αυτούς τους μικροοφειλέτες και θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο έτος.

Για το συμπληρωματικό επίδομα θέρμανσης του 2018 η υφυπουργός υπογράμμισε πως δεν έχει καθυστερήσει και υπενθύμισε ότι και πέρυσι ήταν το τελευταίο ΦΕΚ που πήγε στο Εθνικό Τυπογραφείο. Σε λίγες μέρες οι κάτοικοι των περιοχών της Α' ζώνης και των ορεινών της Β' Ζώνης θα δουν το επίδομα στον τραπεζικό λογαριασμό τους χωρίς να κάνουν καμία κίνηση. Αυτό είναι το συμπληρωματικό ποσό για το 2018.

Για το 2019 το επίδομα θέρμανσης αφορά περισσότερους πολίτες και το πόσο της επιδότησης ανά λίτρο θα είναι αυξημένο περίπου κατά 30% ώστε να καλυφθεί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Εκτίμησε μάλιστα ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και θα προχωρήσει η έκδοση του ΦΕΚ.

Για το θέμα των 120 δόσεων η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται διάφορα σενάρια και σε κάθε περίπτωση ο προσανατολισμός είναι να αυξηθούν οι δόσεις για όλους είπε η κα Παπανάτσιου. Διευκρίνισε ότι η αύξηση των δόσεων αφορά τις ήδη προβλεπόμενες 12 δόσεις.

Για το κοινωνικό μέρισμα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν η υφυπουργός δήλωσε ότι εφ' όσον υπάρξουν περιπτώσεις που θα πρέπει να δικαιωθούν θα αυξηθεί το προβλεπόμενο ποσό. Για τις λεγόμενες «οριακές αδικίες» η κα Παπανάτσιου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να αντιμετωπιστούν.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας η υφυπουργός είπε ότι εξετάζεται να δοθεί παράταση στο νόμο Κατσέλη για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα φέρει το δικό της πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις