Μεγάλη καταστροφή στην Κάτω Πεδιάδα Αχελώου

Σε πάνω από 2.500.000 ευρώ υπολογίζεται η απώλεια εισοδήματος στην Κάτω Πεδιάδα Αχελώου των παραγωγών Κλημεντίνης. 

Ο πραγματικός υπεύθυνος της ζημιάς η κλιματική αλλαγή, συνήγορος της το κράτος που έλαμψε δια της απουσίας του όπως ισχυρίζονται οι χιλιάδες παραγωγοί που βλέπουν για ακόμα μια φορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τους να βυθίζονται στην άβυσσο της οικονομικής κρίσης. Τουλάχιστον αν δε πλήρωναν ΕΛΓΑ, που δε τους προσφέρει τίποτα, στην παρούσα φάση θα τους περίσσευαν τα χρήματα να βγάλουν τα έξοδά τους.

Αναλυτικότερα: Τα εσπεριδοειδή κατά την ωρίμανσή τους απαιτούν ήπια χαμηλές θερμοκρασίες. Οι αλλαγές του κλίματος και συγκεκριμένα οι παρατεταμένες ζέστες Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου που είχαμε το 2018 συνετέλεσαν στην ανώμαλη ωρίμανση των μανταρινιών με αποτέλεσμα να μαλακώσουν οι εξωτερικοί ιστοί των καρπών υπερ ώριμα και στη συνέχεια επί των μαλακών ιστών να αναπτυχθούν δευτερογενείς παθήσεις όπως ο καταστρεπτικός μύκητας της φυτόφθορας.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, πέραν του ότι κατέστρεψε σχεδόν το 100% της παραγωγής, οδήγησε τους παραγωγούς να πέσουν θύματα της εκμετάλλευσης διάφορων εμπόρων φυτοφαρμάκων και εταιρειών.

Η κατάσταση πλέον έτσι όπως είναι δεν αντιμετωπίζεται με κανένα αγροχημικό. Το μόνο που θα μπορούσε κάποιος παραγωγός να κάνει και πάντοτε με τη προϋπόθεση ότι θα μπορούσε κατά τη θερινή περίοδο να προβλέψει - μαντέψει έναν ζεστό Σεπτέμβρη - Οκτώβρη και πριν τους μήνες αυτούς να κάνει 3 εφαρμογές με γιβριλικά οξέα, αλλά και όλα αυτά με αμφίβολα αποτελέσματα. 

Οι απώλειες στην παραγωγή της περιοχής υπολογίζονται στα 12.500.000 κιλά με μόνο σίγουρο αποτέλεσμα την χρεωκοπία των παραγωγών οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν έξοδα όπως φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ΤΟΕΒ, ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις