Γιώργος Καρασμάνης: «Όχι άλλα παραμύθια στους ροδακινοπαραγωγούς και κερασοπαραγωγούς μας που περνούν ¨μαύρες γιορτές¨»

 «Όχι άλλα παραμύθια στους ροδακινοπαραγωγούς και κερασοπαραγωγούς μας που περνούν ¨μαύρες γιορτές¨»!

 · ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Μαύρα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά πέρασαν φέτος οι ροδακινοπαραγωγοί, οι κερασοπαραγωγοί και οι οικογένειές τους!

Στους μεν πρώτους είχαν υποσχεθεί ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα μοίραζαν 10.200.000 ευρώ μέσω de minimis σε 10 Νομούς για τις τεράστιες ζημιές από τις βροχοπτώσεις… Τα Χριστούγεννα πέρασαν και μετέθεσαν την πληρωμή μέχρι και την Πρωτοχρονιά… Μας αποχαιρέτησε το 2018, έχουμε μπει στη νέα χρονιά και αντί για χρήματα εισέπραξαν άλλη μια… ¨δέσμευση¨ ότι αυτό το ¨φιλοδώρημα¨ θα το δώσουν μέσα στον Γενάρη, συμπεριλαμβάνοντας – λένε – και τα συμπύρηνα!

Επειδή ο εμπαιγμός αυτών των ανθρώπων έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής, καλούμε για ακόμη μια φορά τον Υπουργό, να κατανοήσει το αυτονόητο και να δώσει επιτέλους άμεσα τις λύσεις που υπάρχουν ώστε οι παραγωγοί μας να αποζημιωθούν δίκαια, τόσο για τις ζημιές από τις βροχές, όσο για το στραπάτσο που υφίστανται τέσσερα χρόνια τώρα από το ρώσικο εμπάργκο.

Ο Γιώργος Καρασμάνης κατ’ επανάληψη έχει αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία ότι οι καταστροφές από τις βροχοπτώσεις είναι άμεση ζημιά και οι πληγέντες ροδακινοπαραγωγοί μπορούν και πρέπει να αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ, όπως σαφέστατα ορίζει ο κανονισμός του Οργανισμού. Ώστε, τα χρήματα που θα τους δοθούν να είναι ικανοποιητικά – μέχρι 4 και 5 φορές περισσότερα από τα ¨ψίχουλα¨ των 10,2 εκατομμυρίων που θέλει να τους μοιράσει (10 νομοί)  η Κυβέρνηση δίκην ελεημοσύνης από τα de minimis, και να συμπεριλάβει και τις ποικιλίες που απέκλεισε σε πρώτη φάση από τις αποζημιώσεις. Τα χρήματα υπάρχουν! Είναι τα 50 εκατομμύρια αποθεματικά του ΕΛΓΑ, λεφτά των παραγωγών από τις εισφορές τους που τα έχουν δώσει αμανάτι στην Τράπεζα της Ελλάδος για να μπαλώσουν Κύριος Οίδε ποιες ¨μαύρες τρύπες¨.

Επιτέλους δε, να δοθούν και οι αποζημιώσεις για το εμπάργκο που η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ρητά, τόσο δια στόματος του προκατόχου Υπουργού, όσο και δια των κυβερνητικών στελεχών που περιόδευαν από χωρίου εις χωρίον και διαβεβαίωναν τους πληττόμενους ροδακινοκαλλιεργητές ότι θα αποζημιωθούν για τις ζημιές από την καθίζηση των εξαγωγών και τη συνακόλουθη καταβαράθρωση των εμπορικών τιμών! Αφού λοιπόν τους αποζημιώσει όπως οφείλει μέσω ΕΛΓΑ για τις βροχοπτώσεις,  σ’ αυτά τα ψίχουλα 10.2 εκατομμυρίων με τα οποία θέλει να τους φιλοδωρήσει από τα de minimis, ας προσθέσει τα 15 εκατομμύρια που ο Καρασμάνης είχε επί υπουργίας του διασφαλίσει ως συνδεδεμένη ενίσχυση στο συμπύρηνο για χυμοποίηση – και τα οποία αν δεν απορροφηθούν θα επιστραφούν στις Βρυξέλλες – και να τα δώσει για το εμπάργκο ώστε να ανασάνουν κάπως οι άνθρωποι!

Όσον αφορά στους κερασοπαραγωγούς, που επίσης βιώνουν «μαύρες μέρες και γιορτές», ας αντιληφθεί η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, ότι δεν μπορεί πλέον να τους εμπαίζει!

Η σοδειά τους έχει καταστραφεί από τις βροχές Ιουνίου – Ιουλίου ενώ, επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής που διασώθηκε, δεν μπόρεσαν να τη διαθέσουν λόγω του εμπάργκο. Όμως σήμερα, δεν ¨περνάει¨ η ψευτοδικαιολογία ότι « λεφτά απόde minimis δεν υπάρχουν διότι έχουν εξαντληθεί», όπως είχε απαντήσει ο προκάτοχός  του Υπουργός στην αναφορά Καρασμάνη στη Βουλή με το σχετικό αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΑΓΡΑΣ». Ο πρώην Υπουργός ως συνήθως εψεύδετο, διότι χρήματα υπήρχαν και δόθηκαν de minimis – και καλώς δόθηκαν – 33εκατομμύρια στους κτηνοτρόφους, 8 εκατομμύρια ψευτοαποζημίωση σε ροδακινοπαραγωγούς για τις βροχές της προηγούμενης χρονιάς, 10 εκατομμύρια σε καπνοκαλλιεργητές κλπ, κλπ, αλλά περιέργως είχαν... ¨στερέψει¨ για τους κερασοκαλλιεργητές!

Αλλά και πέραν εκείνου του αποδεδειγμένου ψεύδους, σήμερα τα ψέματα τελειώνουν και προφάσεις δεν μπορούν να υπάρξουν: Ήδη ξεκίνησε η νέα τριετία 2019, 2020, 2021 με ¨φρέσκο¨ προκαθορισμένο ποσό για de minimis 109 εκατομμύρια.

Συνεπώς, για τον κύριο Αραχωβίτη, οι λύσεις υπάρχουν, βρίσκονται στο τραπέζι και στο χέρι του, και είναι ξεκάθαρες. Το μόνο που χρειάζεται είναι η βούληση να τις εφαρμόσει. Όχι άλλα παραμύθια στους παραγωγούς που έχουν γονατίσει. Ας μην παίρνει τη σκυτάλη της παρελκυστικής πολιτικής και των πρακτικών του εμπαιγμού του προκατόχου του!

Αυτά, μαζί με την ευχή και την ελπίδα, το 2019 να είναι μια καλή χρονιά, μια χρονιά παραγωγική, χωρίς τα προβλήματα που έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής των αγροτών μας!

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις