Η παραγωγή ελαιολάδου έφτασε 18.000 τόνους στην Τριφυλία

Ως μία καλή χρονιά παρά τις αντιξοότητες χαρακτήρισε τη φετινή  ελαιοκομική περίοδο για την Τριφυλία ο Αντώνης Παρασκεύοπουλος Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού στην επαρχία Τριφυλίας θα αγγίξει φέτος τους 18.000 τόνους με το 75% των ελαιολάδων να εντάσσονται στην κατηγορία των έξτρα παρθένων. Να σημειωθεί πως τις χρονιές χαμηλής παραγωγής η ποσότητα που συγκεντρώνεται στην Τριφυλία κυμαίνεται από 16.000 έως 19.000 (σ.σ. το 2017 καταγράφηκαν 19.000 τόνοι)  και τις χρονιές υψηλής απόδοσης κυμαίνεται στις 29.000 τόνους.

«Παρά τη μεγάλη δακοπροσβολή και τα προβλήματα που δημιούργησαν πέρσι κυρίως οι μύκητες στην παραγωγή μπορούμε να πούμε πως η Τριφυλία κράτησε τη δύναμή της στην ελαιοπαραγωγή και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο μεράκι των παραγωγών και στο γεγονός ότι στο σύνολό τους βρίσκονται όλο το χρόνο μέσα στα κτήματά τους και τα φροντίζουν. Αυτό φαίνεται και στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων, σύμφωνα με τα οποία  κάθε χρόνο η Τριφυλία κατατάσσεται στις προνομιακές περιοχές».

Ο κ. Παρασκευόπουλος εξήγγειλε πως η ΔΑΟΚ Τριφυλίας θα προχωρήσει σε καμπάνια για τη ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τη χρήση ορυκτελαίων στην παραγωγική διαδικασία. Όπως τόνισε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας: «έχει διαπιστωθεί σε μεμονωμένα περιστατικά ευτυχώς, να εμφανίζονται σε ελαιόλαδα υπολείμματα υδρογονανθράκων και πλαστικοποιητές. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί αν στα μηχανήματά τους οι παραγωγοί χρησιμοποιήσουν φυτικής προέλευσης λάδια για τη λειτουργία τους και να καταργήσουν τα πλαστικά σακιά. Μέσα στο 2019 θα προχωρήσουμε σε καμπάνια ενημέρωσης για τους παραγωγούς ώστε να ενημερωθούν για τις σωστές πρακτικές στη διαδικασία μαζέματος του καρπού».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις