Αισιοδοξία της Commission για τον αμπελοοινικό τομέα της Ευρώπης έως το 2030

Μετά από μια δεκαετία μείωσης των μεγεθών από την παραγωγή έως και την κατανάλωση οίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι ακολουθεί μια φάση σταθεροποίησης του τομέα, αλλά και ανάπτυξης των εξαγωγών.

Το 2030, οι αμπελώνες της ΕΕ θα εκτείνονται σε 3 εκατομμύρια εκτάρια και θα παράγουν 165 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου σύμφωνα με τις γεωργικές προοπτικές που περιγράφονται σε αδρές γραμμές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του 2018. «Μετά από μια δεκαετία μειώσεων», η μελέτη προβλέπει ότι θα επέλθει «σταθεροποίηση της παραγωγής και της εγχώριας κατανάλωσης των ευρωπαϊκών οίνων». Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μέση κατανάλωση οίνου ανά κάτοικο θα σταθεροποιηθεί στα 25,3 λίτρα / κάτοικο το 2030 (έναντι 26 λ. / κάτοικο το 2018). Οι αναλυτές των Βρυξελλών βασίζουν την αισιόδοξή τους πρόβλεψη στην "αυξανόμενη δημοτικότητα των αφρωδών οίνων και των κρασιών με χαμηλό αλκοόλ, εκτός από την ανάπτυξη της κατανάλωσης στις χώρες της Ανατολής που οφείλεται στην οικονομική ανάπτυξη".

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, οι αμπελώνες της Ευρώπης θα εξάγουν 29 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου το 2030, +21% σε σύγκριση με το 2018. "Αυτή η εξέλιξη προβλέπεται συνυπολογίζοντας τον έντονο ανταγωνισμό των παραγωγών τρίτων χωρών και τις πιθανές εμπορικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ" αναγνωρίζει η έκθεση, η οποία διατηρεί ετήσια πρόοδο ανάπτυξης 1,6%. Η πρόβλεψη βασίζεται «στη συνέχιση της αύξησης των εξαγωγών, που τροφοδοτείται από τους οίνους με γεωγραφική ένδειξη και τους αφρώδεις», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται περισσότερο στα εμφιαλωμένα κρασιά παρά στα χύμα κρασιά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις