Politico: Οι νότιοι Ευρωπαίοι στρέφονται κατά των αμερικανικών ειδών ποικιλιών σταφυλιών

Οι παραδοσιακές χώρες παραγωγής κρασιού πιστεύουν ότι οι ποικιλίες σταφυλιών της Βόρειας Αμερικής θα καταστρέψουν τη φήμη τους.

Μια πρόταση από τις Βρυξέλλες προκειμένου τα ανθεκτικά στα παράσιτα αμερικανικά σταφύλια να επιτραπεί να παράγουν κρασί, διαιρεί την Ευρώπη κατά μήκος μιας γραμμής βορρά-νότου - με τις νότιες οινοποιητικές μονάδες της ηπείρου να κτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου.

Το είδος σταφυλιών Vitis labrusca, το οποίο είναι γηγενές στη Βόρεια Αμερική, βρίσκεται στο κέντρο της μάχης. Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος Phil Hogan πρότεινε την άρση της πανευρωπαϊκής απαγόρευσης αυτών των ποικιλιών, στο πλαίσιο των σχεδίων μεταρρύθμισης της γεωργικής πολιτικής του περασμένου καλοκαιριού, προκειμένου να βοηθηθούν οι αμπελουργοί να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο κλίμα και να βοηθήσουν το περιβάλλον.

Απαγορευμένα σε ολόκληρη την ΕΕ από το 1979, τα στελέχη Vitis labrusca είναι φυσικά ανθεκτικά σε κοινά παράσιτα όπως η Phylloxera. Είναι επίσης ανθεκτικά στο κρύο, που σημαίνει ότι μπορούν εύκολα να φυτευθούν στα βόρεια κλίματα. Η ιδέα των Βρυξελλών είναι ότι η άρση της απαγόρευσης θα επιτρέψει στους αμπελώνες να επιλέξουν σταφύλια που δεν απαιτούν έντονο ψεκασμό με φυτοφάρμακα. Ο ψεκασμός με λιγότερες χημικές ουσίες θα απαιτεί από τους αγρότες λιγότερα χρήματα.

Δώδεκα χώρες - μεταξύ των οποίων κορυφαίες παραγωγοί της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Ιταλία - αντιτίθενται στην ιδέα του Hogan. Αναφέρουν την ανάγκη να προστατευθεί η φήμη για την ποιότητα που έχουν δημιουργήσει τα ευρωπαϊκά κρασιά μεταξύ των καταναλωτών παγκοσμίως. Πολλοί επίσης αναφέρονται στην απωθητική δυσοσμία των αμερικανικών κρασιών.

"Οι ποικιλίες Labrusca συσχετίζονται συνήθως με αρώματα μούχλας", δήλωσε ο Ignacio Sánchez Recarte, γενικός γραμματέας του λόμπι κρασιών των Βρυξελλών CEEV, χρησιμοποιώντας έναν όρο της βιομηχανίας για να περιγράψει το γήινο άρωμα αυτών των κρασιών.

"Αυτά δεν είναι τα αρώματα αναφοράς που αποτελούν μέρος του κανόνα ποιότητας", είπε, προσθέτοντας ότι η διασταύρωση των ευρωπαϊκών ποικιλιών οίνου θα μπορούσε να επιτύχει παρόμοια περιβαλλοντικά οφέλη.

Ο υφυπουργός τροφίμων και γεωργίας της Ιταλίας, Φράνκο Μαντζάτο, ακολούθησε παρόμοια γραμμή στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. "Υπάρχει υψηλή παρουσία μεθανόλης ... Αυτό δημιουργεί ένα συγκεκριμένο άρωμα, κάτι που θα εμπόδιζε την εμπορία αυτών των προϊόντων", δήλωσε.

Ορισμένοι υπουργοί προειδοποίησαν επίσης για σύγκρουση με την παράδοση οινοποίησης που έχει τις καταβολές της στην αρχαιότητα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης αντέστρεψε την ιδέα και είπε ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών κρασιών «βασίζεται σε μια ιστορία χιλιάδων ετών».

Για άλλους, ωστόσο, υπάρχει ένα εμπορικό κίνητρο πίσω από μια τέτοια αντίθεση.

"Υπάρχει ένα είδος αίσθησης ότι αυτές οι ποικιλίες θα επιτρέψουν στην παραγωγή κρασιού να κινηθεί προς τα βόρεια ή προς νέες αγορές", δήλωσε ο Gonçalo Macedo, συντονιστής της γεωργικής πολιτικής στο Arche Noah, μια ένωση που εδρεύει στην Αυστρία και προωθεί την ποικιλότητα των καλλιεργειών. "Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πολύ καλύτερο για το περιβάλλον", πρόσθεσε.

"Οι εμπορικές στρατηγικές των χωρών δεν περιλαμβάνουν τη χρήση αυτών των ποικιλιών: Αυτό είναι δικαίωμά τους", δήλωσε ο Macedo, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι, ωστόσο, λόγος να διατηρηθεί η απαγόρευση.

Μόνο οι υπουργοί από τις βόρειες χώρες - τη Φινλανδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο – συμφώνησαν με την ιδέα. Η Γερμανία, ο παραδοσιακός βασιλιάς του Συμβουλίου της ΕΕ, φάνηκε επίσης πιο θετική απ 'ό, τι άλλες χώρες σχετικά με την πρόταση.

"Προτιμάμε να επιμείνουμε στο status quo, αλλά δεν πρόκειται να πεθάνουμε σε μια τάφρο πάνω σε αυτό", δήλωσε η Γερμανή υπουργός Γεωργίας Julia Klöckner. "Υπάρχουν πολύ θετικές ιδιότητες εδώ".

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις