Στη Βουλή το θέμα των αποζημιώσεων μετά τις πλημμύρες

Τη  Δευτέρα 18/2/19, κατατέθηκε επίκαιρη ερώτηση από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη με Θέμα:« Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στο νομό Χανίων, Ρεθύμνου και περιοχές του νομού Ηρακλείου και στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων».

Η ερώτηση του Μ.Συντυχάκη
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου οδήγησαν σε δεκάδες αποκλεισμένα χωριά, λαϊκές κατοικίες σε κίνδυνο από τις κατολισθήσεις, κατεστραμμένους βασικούς επαρχιακούς οδικούς άξονες, τον ΒΟΑΚ, κατεστραμμένο το αγροτικό δίκτυο, άλλες υποδομές όπως γέφυρες ενώ χιλιάδες σπίτια βρέθηκαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό για πάρα πολλές ώρες.

Οι νέες τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες – για πολλοστή φορά στην περιοχή – είχαν αυτή τη φορά τραγικό αποτέλεσμα, 4 νεκρούς στην περιοχή της Μεσσαράς που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου.

Οι αποκλεισμοί δεκάδων χωριών στο Ν. Χανίων και στο Δήμο Αμαρίου του Νομού Ρεθύμνου συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες με την πλειοψηφία του αγροτικού δικτύου να παραμένει κλειστή.

Επιπλέον, το εθνικό οδικό δίκτυο παραμένει σε άθλια κατάσταση καθώς σε διάφορα σημεία από το Δήμο Πλατανιά Χανίων ως το Δήμο Χερσονήσου Ηρακλείου, ιδιαίτερα στην περιοχή Σταλός, υπάρχουν κατολισθήσεις, χωμάτινες μάζες, καθιστώντας το δρόμο μη ασφαλή για τους διερχόμενους και να κινδυνεύουν με κατάρρευση σπίτια και ανθρώπινες ζωές.

Το πρόβλημα αυτό αποτελεί ένα μόνιμο κίνδυνο για την περιοχή της Κρήτης καθώς το οδικό δίκτυο εθνικό και επαρχιακό δεν διαθέτει την κατάλληλη στατική υποστήριξη με αποτέλεσμα πιθανόν η επόμενη πλημμύρα να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα εξαιτίας του μεγάλου χωμάτινου όγκου που συσσωρεύεται παράλληλα με την εθνική οδό αλλά και την έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων.

Η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει εν έτη 2019 με μια ισχυρή βροχή να κινδυνεύουν ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται. Μάλιστα ακόμα και στις κρίσιμες ώρες το μπαλάκι των ευθυνών πετιέται μεταξύ κράτους, περιφέρειας και δήμων με ολέθριες συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση άμεσα ώστε:
– Να κηρυχθούν όλος ο Νομός Χανίων και ο Δήμος Αμαρίου Ρεθύμνου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και άμεσα να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες απαλλάσσοντάς τους από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, Εφορία, Τράπεζες. Παράλληλα να αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές στην Εθνική Οδό και στο επαρχιακό δίκτυο και να δοθεί άμεσα στην κυκλοφορία και να γίνει μελέτη υποστήριξης του εδάφους, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί.
– Να διασφαλιστούν οι ζωές και οι λαϊκές κατοικίες της περιοχής, και να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, διευθέτησης των χειμάρρων και αντιδιαβρωτικά έργα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις