Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας

«Πριμαρόλια – Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας»: ένα καινοτόμο σχέδιο από το πρόγραμμα LEADER/CLLD. Ένα φιλόδοξο έργο για την καταγραφή και αξιοποίηση του πολιτισμού της κορινθιακής-μαύρης σταφίδας σχεδιάζουν οι Αναπτυξιακές εταιρείες των περιοχών παραγωγής μαύρης σταφίδας, δηλαδή Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά.

Η αειφόρος ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στα δυνατά χαρακτηριστικά των περιοχών και κυρίως σε αυτά που τη διαφοροποιούν. Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα διαχρονικά πολύτιμο και μοναδικό προϊόν για τις περιοχές αυτές αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Ήδη η πρόσφατη ένταξη της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO δημιουργεί νέα δυναμική.

Η αρχική συνάντηση των Αναπτυξιακών εταιρειών για την προετοιμασία του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας έγινε στη Ζάκυνθο την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, ύστερα από σχετική πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, το οποίο και θα φιλοξενήσει τη συνάντηση, της Αχαΐας Αναπτυξιακής και τουΔικτύου Συνεργασίας Ζακύνθου.

Στο σχέδιο συνεργασίας συμμετέχουν οι Αναπτυξιακές εταιρείες Αχαΐα Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Ολυμπίας, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. Αναπτυξιακή Β. Πελ/σου, Δίκτυο συνεργασίας Ζακύνθου και Δίκτυο συνεργασίας Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ενώ τελεί υπό την υποστήριξη του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων. Το σχέδιο προβλέπεται να υλοποιηθεί εντός των ετών 2019-2021 και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους των τοπικών προγραμμάτων LEADER/CLLD των συνεργαζόμενων αναπτυξιακών εταιρειών, με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τις 120.000 ευρώ. Συντονίστρια του σχεδίου θα είναι η Αχαΐα Αναπτυξιακή.

Το σχέδιο συνεργασίας θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη της δύναμης της σταφίδας και του πολιτισμού της ως αναπτυξιακό εργαλείο, εξερευνώντας τις πολλές ευκαιρίες λόγω των πολλών πτυχών της σταφίδας:

•τη μοναδικότητα του προϊόντος που διαθέτει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής και την καλύτερη ποιότητα,
•τη διατροφική της αξία σε επίπεδο superfood,
•τη γαστρονομία που τη συνοδεύει,
•την ιστορία της και κυρίως τη συμμετοχή της στη δημιουργία του ελληνικού κράτους κατά τον 19ο αιώνα,
•τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε γύρω από τη σταφίδα και με έσοδα από τις εξαγωγές της,
•την κοινωνική διαστρωμάτωση που διαμορφώθηκε από τον πλούτο της σταφίδας κατά την ακμή της αλλά και την οικονομική καταστροφή από τη μονοκαλλιέργειά της,
•τη διακρατικότητα που αναπτύχθηκε με τις πόλεις «των δρόμων της σταφίδας», Τεργέστη, Μασσαλία, Λίβερπουλ, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Αμβούργο Οδησσός και την ευκαιρία που προσφέρεται για νέες, σημερινές συνεργασίες

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις