Αύξηση των εξαγωγικών επιδόσεων των οίνων από τη Χιλή, στην Κίνα

Όπως η Αυστραλία, η Γεωργία και η Νέα Ζηλανδία, τα κρασιά της Χιλής απαλλάσσονται από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην κινέζικη αγορά.

Αντικαθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, η κινεζική αγορά έγινε το 2018 ο πρώτος προορισμός των κρασιών της Χιλής, των οποίων η μέση τιμή αυξάνεται σημαντικά.

Το 2018, ο Χιλιανός αμπελώνας εξήγαγε 8,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου αξίας 2 δισ. δολαρίων (1,8 δισ. €). Μείωση δηλαδή σε ποσότητα 10% και 1% σε αξία σε σχέση με το 2017 σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Υπουργείου Γεωργίας της Χιλής. Σε ποσοτικούς όρους, αυτή η οικονομική περίοδος σηματοδοτήθηκε από μια ισχυρή συνολική αύξηση των μέσων τιμών (+ 10% στα 2,35 $ / l ή 2,08 € / l). Μετά την επιστροφή σε μια γενναιόδωρη συγκομιδή το 2018 (30% σε σχέση με τη μικρή συγκομιδή 2017), η αξιοποίηση των Χιλιανών οίνων αυξήθηκε περαιτέρω, αφού τώρα οδηγείται από τη ζήτηση στην Κίνα, ειδικά για το χύμα κρασί.

 

Εντυπωσιακές αυξήσεις

Επωφελούμενοι από τη συμφέρουσα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, τα Χιλιανά κρασιά έχουν τώρα την Κίνα ως τον πρώτο τους προορισμό όσον αφορά το χύμα. Η αύξηση των ποσοστών ήταν εντυπωσιακή, ήτοι 46% σε όγκο και 44% σε αξία, ενώ στις ΗΠΑ κατεγράφη σημαντική αντίστοιχη πτώση κατά 32% και 19%.

Ακόμη και ελαφρώς πιο κάτω σε σχέση με το 2017, η Κίνα επιβεβαιώνει τη θέση της ως κορυφαίου προορισμού για τους εμφιαλωμένους χιλιανούς οίνους (711.000 hl και 249 εκατ. δολάρια ή -3% σε όγκο και σταθερή αξία).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις