Αντιμετωπίζουμε  συνολικά όλα τα ζητήματα για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η παραγωγική Νάξος

Για την ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τον παραγωγικό κόσμο της Νάξου δεσμεύθηκε κατά την επίσκεψή του στο νησί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Συνοδευόμενος από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, κ.κ. Νίκο Συρμαλένιο και Νίκο Μανιό, ο κ. Αραχωβίτης επισκέφθηκε στις 26 και 27 Μαρτίου αντιπροσωπευτικές παραγωγικές εγκαταστάσεις του νησιού, καθώς και τις τοπικές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, δημόσιες αγροτικές υποδομές και τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης του νησιού.

 

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ήταν από την πορεία υλοποίησης του έργου του φράγματος Τσικαλαριού, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  που θα δώσει πνοή στην τοπική αγροτική παραγωγή. Το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψης του Υπουργού ήταν αφιερωμένο στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, όπου είχε δίωρη συνάντηση την Τρίτη με το διοικητικό της συμβούλιο, ενώ το πρωί της Τετάρτης επισκέφθηκε το τυροκομείο της Ένωσης, όπου παρακολούθησε τη διαδικασία παραγωγής της περίφημης ΠΟΠ «Γραβιέρας Νάξου».

 

Το «φορτωμένο» πρόγραμμα της Τρίτης περιελάμβανε επισκέψεις στο Τμήμα  Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Νομού Κυκλάδων (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ), στο ΚΕΓΕ Νάξου, στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας του νησιού, στο δημαρχείο, στο τοπικό Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και στο φράγμα Τσικαλαριού. Στις 19.00 συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου.

 

Όσον αφορά τα χωροταξικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τόσο το Νοσοκομείο όσο και το (πρώην) ΚΕΠΠΥΕΛ ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι με σωστή σχεδίαση μπορούν να ικανοποιηθούν και οι ανάγκες της περίθαλψης και των δημόσιων αγροτικών υποδομών που βοηθούν και στηρίζουν τον αγροτοδιατροφικό τομέα. Επίσης, δήλωσε ότι «η Νάξος έχει όλες τις δυνατότητες να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και τουριστικά και αγροτοκτηνοτροφικά, ενώ στόχο θα πρέπει να αποτελέσει η διατήρηση της ήπιας αγροτουριστικής ανάπτυξης του νησιού, βασισμένη στην αγροτική παραγωγή. «Εξετάζουμε τα ζητήματα των αναγκών χωροθέτησης της Νάξου συνολικά, γιατί η λύση δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη. Θα δούμε συνολικά τις ανάγκες και στο ΚΕΠΠΥΕΛ θα δημιουργήσουμε έναν χώρο σύγχρονο στην υπάρχουσα θέση ή αλλού. Το ΚΕΠΠΥΕΛ δεν μπορεί να αποδυναμωθεί, γιατί η σποροπαραγωγή στη Νάξο είναι μια σπουδαία δραστηριότητα και η πατάτα Νάξου είναι περίφημη, αλλά παράλληλα το Νοσοκομείο της Νάξου έχει μεγάλη δυναμική και πρέπει να ενισχυθεί».

 

Σχετικά με το φράγμα Τσικαλαριού, διαπιστώθηκε ότι, παρά τα όποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν, το έργο προχωράει κανονικά και θα είναι ετοιμοπαράδοτο μέσα στο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ παράλληλα το ΥΠΑΑΤ θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη και των περιφερειακών δικτύων. Στόχος είναι το έργο να είναι τόσο άρτιο όσο και λειτουργικό, για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των προηγούμενων δεκαετιών με τη δημιουργία «φαραωνικών» έργων τα οποία έμειναν στο «κόψιμο της κορδέλας» και δεν κατέστησαν ποτέ λειτουργικά.

 

Στη συζήτηση με τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τη δρομολόγηση ζητημάτων που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή της, αλλά και για τα προβλήματα της αγοράς, με προϊόντα που «βαφτίζονται» και πωλούνται ως προϊόντα Νάξου. «Ο αγώνας ο μεγάλος είναι στον έλεγχο της αγοράς», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Αραχωβίτης και πρόσθεσε ότι τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, το κόστος παραγωγής, η τήρηση της νομιμότητας στην αναγραφή, καθώς και ζητήματα με τα σημεία λιανικής πώλησης εκτός από τις μονάδες παραγωγής, αφού τελικός ζημιωμένος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο παραγωγός.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις