Σχέδια έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην αλιεία λόγω Brexit

Οι πράξεις που υποβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο, συμφωνήθηκαν από τα κράτη μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου, σε χρόνο ρεκόρ. Υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ συμπαραστέκεται στους αλιείς της, ο Επίτροπος εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει λάβει μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην αλιεία σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Το πρώτο μέτρο ετοιμότητας τροποποιεί τον κανονισμό για την βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών στόλων, με στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για τη συνέχιση της αμοιβαίας αλιευτικής πρόσβασης από σκάφη της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στα ύδατα της άλλης πλευράς κατά τη διάρκεια του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει τέτοια πρόσβαση στα σκάφη της ΕΕ.

Το δεύτερο μέτρο επιτρέπει στους αλιείς και στους οικονομικούς φορείς των κρατών μελών της ΕΕ να λαμβάνουν αποζημίωση για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, λόγω του Brexit, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας. Αυτό θα συμβάλει στην αντιστάθμιση ορισμένων από τις επιπτώσεις του αιφνίδιου κλεισίματος των υδάτων του Ηνωμένου Βασιλείου στα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις