Αδικίες καταγγέλλουν οι καπνοπαραγωγοί

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Σταύρο Αραχωβίτη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ και τον υπεύθυνο του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη απέστειλε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Καπνοπαραγωγών κ. Εσάτ Χουσεϊν.

Σύμφωνα με την επιστολή το καλοκαίρι του 2018, από τα τέλη Ιουνίου μέχρι αρχές Αυγούστου, στο Νομό Ροδόπης σημειώθηκαν καταστροφές στην καλλιέργεια του καπνού από χαλάζι και πλημμύρες.» Στην εκτίμηση των ζημιών πριν την αναγγελία οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ είπαν ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από χαλάζι και πλημμύρες είναι καταστροφικές. Μετά από διάστημα τριών(3) μηνών έρχονται οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για εκτίμηση των ζημιών και βρίσκει ζημιές σε ποσοστό από 20%-100% και οι εκτιμητές λένε «υπάρχουν ζιζάνια στα χωράφια». Τα χωράφια είναι παρατημένα από τους καπνοπαραγωγούς διότι δεν υπάρχει παραγωγή να συγκομίσουν. Αν η εκτίμηση γινόταν νωρίτερα, αυτό δεν θα είχε συμβεί. Αυτό συμβαίνει πάντοτε στον Νομό Ροδόπης και μόνο.» αναφέρει ο κος Εσάτ Χουσεϊν.

Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε ποσοστό ζημιάς. «Στα περιφερειακά καπνοχώραφα έχουν ποσοστό ζημιάς 60% και 70% και στο κέντρο 20%.» Όσον αφορά στο μέσο όρο της παραγωγής οι εκτιμητές έβαλαν τα 80 κιλά, ενώ ο μέσος όρος παραγωγής καπνού στον Νομό Ροδόπης είναι τα 140 κιλά. «Αυτές οι αδικίες σε βάρος των καπνοπαραγωγών τις καταδικάζουμε σαν Συνεταιρισμός και σε περίπτωση που δεν διορθωθούν θα ακολουθήσουμε άλλο δρόμο για να δικαιωθούν οι καπνοπαραγωγοί μας.» καταλήγει το κείμενο της επιστολής.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις