Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος προμηθευτής σπόρων σόγιας της Ευρώπης

Οι ΗΠΑ σήμερα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής σπόρων σόγιας της Ευρώπης, κατέχοντας μερίδιο 72 % των εισαγωγών στην ΕΕ. Αντιστρόφως, η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος προορισμός των εξαγωγών σπόρων σόγιας των ΗΠΑ (22 %), μπροστά από την Κίνα (18 %) και το Μεξικό (9 %).

Η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε διάφορους τομείς και προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων σόγιας, ήταν ένας από τους στόχους της κοινής δήλωσης που εξέδωσαν οι Πρόεδροι Γιούνκερ και Τραμπ, στις 25 Ιουλίου 2018. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί τη δέσμευσή της και δημοσιεύει τακτικά στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές σόγιας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ΕΕ. Σήμερα δημοσιεύεται η 5η επικαιροποιημένη έκδοση της έκθεσης σχετικά με το εμπόριο σπόρων σόγιας με τις ΗΠΑ.

Η χθεσινή έκθεση δείχνει ότι:

  • Σε σύγκριση με τις 42 πρώτες εβδομάδες της περιόδου εμπορίας 2017/2018 (Ιούλιος-μέσα Απριλίου), κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας, οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 121 %, και διαμορφώθηκαν στους 8 244 594 τόνους.
  • Όσον αφορά τις συνολικές εισαγωγές σπόρων σόγιας στην ΕΕ, το μερίδιο των ΗΠΑ ανέρχεται σήμερα στο 72 %, σε σύγκριση με 36 % κατά την ίδια περίοδο πέρυσι. Το μερίδιο αυτό τοποθετεί τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση, πολύ μπροστά από τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή της ΕΕ, τη Βραζιλία (21 %), και ακολουθούν η Ουκρανία (2,3 %), ο Καναδάς (1,8 %) και η Παραγουάη (0,7 %).

Τον Ιανουάριο του 2019, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σπόροι σόγιας από τις ΗΠΑ πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις για χρήση στα βιοκαύσιμα στην ΕΕ. Η απόφαση αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των εν λόγω εξαγωγών με επέκταση των δυνατοτήτων της αγοράς στην Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικότερα αποτελούν και τη σημαντικότερη χώρα προέλευσης των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ. Σύμφωνα με τατελευταία στοιχεία, από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2019, η αξία των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 14 %. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση της αξίας τους κατά 1,5 δισ. EUR, κυρίως λόγω της αύξησης των εισαγωγών σόγιας, πλακούντα από σόγια και διάφορων άλλων προϊόντων.

Ιστορικό

Η ΕΕ εισάγει περίπου 14 εκατομμύρια τόνους σπόρων σόγιας τον χρόνο, που χρησιμοποιούνται ως πηγή πρωτεΐνης για τη διατροφή ζώων, όπως πουλερικών, χοίρων και βοοειδών, καθώς και για την γαλακτοπαραγωγή. Χάρη στις ανταγωνιστικές τους τιμές, οι σπόροι σόγιας από τις ΗΠΑ αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς και χρήστες ζωοτροφών.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση για τους σπόρους σόγιας που δημοσιεύτηκε σήμερα προέρχονται από το Παρατηρητήριο της αγοράς καλλιεργειών, το οποίο εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2017 με στόχο την κοινοποίηση δεδομένων της αγοράς και βραχυπρόθεσμων αναλύσεων για τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις