Παρέμβαση Ερ. Χιωτέλλη για την αγροτική οδοποιία

Μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε η υποψήφια Δήμαρχος Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλλη σε χωριά του δήμου όπου έγινε δέκτης παραπόνων σχετικά με την κατάσταση των αγροτικών δρόμων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει δέκτες έντονων παραπόνων, προβλημματισμού και φόβων από συνδημότες μας, κατοίκων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας, σχετικά με την κακή κατάσταση που βρίσκεται το αγροτικό οδικό δίκτυο, που έχει ουσιαστικά καταστραφεί, εξ’ αιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων του περασμένου χειμώνα.

 

Σε εμάς, είναι απολύτως κατανοητό ότι ο Δήμος, αλλά και η Περιφέρεια, θα πρέπει να κάνει τα πάντα, έτσι ώστε, οι καταστρεμένοι αγροτικοί δρόμοι να επισκευαστούν, όσο το δυνατό πιο σύντομα. Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε έχουμε πολλές φορές δεσμευτεί, έναντι των συμπολιτών μας, στις περιοδείες και συναντήσεις που κάνουμε μαζί τους: Να συμβάλλουμε δηλαδή, ακόμα και από τώρα, όσο περισσότερο μπορούμε.

 

Σήμερα, όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο δελτίο τύπου μας, συναντηθήκαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κ. Κατσαρό, προκειμένου να ενημερωθούμε, για το πως ακριβώς έχουν τα πράγματα, σχετικά με τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, από την πλευρά του Δήμου Λέσβου.

 

 Να που βρισκόμαστε:

 

1. Έχει εγκριθεί ήδη, από το Υπουργείο Εσωτερικών, στον Δήμο Λέσβου,κονδύλι 300.000 ευρώ, με το οποίοι έχουν γίνει μια σειρά από μικρά τεχνικά έργα και διαπλατύνσεις σε όλο το αγροτικό οδικό δίκτυο του νησιού. Από αυτό το κονδύλι, έχουν απομείνει ελάχιστα χρήματα.

 

2.  Με έκπληξη ακούσαμε από τον κ. αντιδήμαρχο να μας ενημερώνει,ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη της δυνατότητας χρηματοδότησης του Δήμου Λέσβου, από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ Ι, με ποσό που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις 700.000 ευρώ. Η περίοδος της υποβολής του σχετικού φακέλου έπρεπε να γίνει μέχρι την 1η Απριλίου, δηλαδή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που κατέστρεψαν το αγροτικό μας δίκτυο, αλλά δυστυχώς αυτή η δυνατότητα χάθηκε. Αυτό το σημείο το αφήνουμε ασχολίαστο προς το παρόν.

 

 

3. Εξετάσαμε την δυνατότητα, για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για την άμεση αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου. μέρος της έκτακτης χρηματοδότησης, ύψους 2.300.000 ευρώ, που πρόσφατα, πάλι από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, εκχωρήθηκε, από το Υπουργείο Εσωτερικών στον Δήμο Λέσβου

 

Σε ανοιχτή τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με τον αρμόδιο χειριστή του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, από το Υπουργείο Εσωτερικών, συμφωνήσαμε τα παρακάτω: Ετσι όπως έχουν έλθει τα πράγματα και προκειμένου να μπορέσει το έργο της αποκατάστασης,  να ξεκινήσει το αργότερο στο τέλος του καλοκαιριού, θα πρέπει να αιτηθεί η Περιφέρεια Β. Αιγαίου την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μας. Ο κ. Κατσαρός, δεσμεύτηκε να έλθει σε άμεση επικοινωνία με την Περιφέρεια, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα, οι υπηρεσίες του Δήμου θα τρέξουν όσο πιο σύντομα γίνεται τις διαδικασίες προετοιμασίες των σχετικών μελετών.

 

Ελπίζουμε, έστω και τώρα, οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες του Δήμου και της Περιφέρειας, καθώς επίσης και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και των δύο φορέων, να κάνουν ότι πρέπει, προκειμένου να διαφυλαχτεί ο κόπος των αγροτών μας.

Οπως σημειώσαμε και στο πρωινό μας δελτίο τύπου, εμείς “δεν θέλουμε να παραλάβουμε καμένη γή στον ελαιώνα του Δήμου μας”και κάνουμε από τώρα ότι μπορούμε!

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις