Βιβλική καταστροφή στα αμπέλια στον Τύρναβο από χαλάζι και ανεμοστρόβιλο

Βιβλική είναι η καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή Τυρνάβου, Αργυροπουλίου, Δελερίων, από το μπουρίνι που συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους και χαλάζι, που έριξε στάβλους, αχλάδια, ροδάκινα, αμπέλια και κατέστρεψε στο διάβα του ακόμη και παλέτες και σκεπές από μαντριά που τις σήκωσε στον αέρα και τις έριξε σε παρακείμενα αμπέλια.

Η κατάσταση είναι έκρυθμη δήλωσε ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικρισής, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσίασε το μεσημέρι και ο νέος δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας. Μάλιστα μας ανέφερε πως το μπουρίνι είχε κατεύθυνση προς το Μακρυχώρι και τον δήμο Τεμπών, όπου κι εκεί λίγη ώρα αργότερα είχαμε μεγάλες καταστροφές, με δέντρα να ξεριζώνονται.

 

Ανακοίνωση Αγροτικών Συλλογων Τύρναβου Αργυροπουλίου -Λυγαριάς

Χωρίς προηγούμενο για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τύρναβου είναι η σημερινή καταστροφή. Η χαλαζόπτωση μαζί με την απερίγραπτη σε ένταση ανεμοθύελλα διέλυσε κ γκρέμισε τα πάντα στις αγροτικές μας παραγωγές ξερίζωσε πολυετείς καλλιέργειες (δένδρα, αμπέλια), αλλά και σταβλικές εγκαταστάσεις. Η καταστροφή για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι πρωτοφανής και ολοκληρωτική φέρνοντάς μας σε απόγνωση ,τίθεται σήμερα κιόλας ζήτημα επιβίωσής τίθεται σήμερα κιόλας ζήτημα αποζημίωσης αλλά και αποκατάστασης των καταστροφών.

Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ό οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί με κλιμάκιο αύριο τις πληγείσες περιοχές .Από την νέα κυβέρνηση δεν θέλουμε συμπαράσταση και δάκρυα όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις θέλουμε άμεσα πράξεις.

Άμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής. Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις. Μια ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας. Ο ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΝΑ ΚΥΡΗΧΘΕΙ ΣΕ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΈΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις