Με τις ευχές για «Καλή Χρονιά» , ξεκινάμε την παρουσίαση των νέων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων Golf, των κατεξοχήν ειδικών στα θέματα του συγκεκριμένου χώρου. Τον Ιανουάριο, αυτά είναι εστιασμένα στην εξοικονόμηση νερού , την ορθή διαχείριση των υδάτων που προκύπτουν από τη στράγγιση, μέσα μάλιστα από το πρίσμα μίας νέας εναλλακτικής κατάστασης που μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί σε δημοτικούς ελεύθερους χώρους και μικρές ή μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες.
Εφαρμογές για οικονομία νερού στα Golf
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων Golf, μέσω των ειδικών συμβούλων που έχει σε περιβαλλοντικά και ευρύτερα θέματα, δημιουργεί κάθε χρόνο μία βάση δεδομένων και προτάσεων που προωθεί στα μέλη για εφαρμογή. Στα πλαίσια αυτά, εφαρμόστηκε μέρος της μελέτης IRRIPLANT του Giles Wardle με θέμα «πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε τις υπάρχουσες τεχνικές εγκατάστασης αυτομάτου ποτίσματος στα γήπεδα golf προκειμένου να εξοικονομηθεί νερό», στα Rye Golf Club, Royal West Norfolk Golf Club, Copt Heath Golf Club, North Hants Golf Club (όλα στη Μεγάλη Βρετανία) και στο Anderstein Golf Club (Ολλανδία). Σε αυτά, ο ειδικός σύμβουλος πρότεινε λύσεις κατά περίπτωση χωρίς όμως να υποβαθμιστεί η εμφάνιση των greens και μάλιστα ενίσχυσε την φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση της διαχείρισης του τοπίου συνολικά.
I-play Golf Pitch & Putt –Εναλλακτικό Γκολφ για Δημοτικούς χώρους….
Το πρώτο i-play Golf Pitch &Putt είναι γεγονός στη Γερμανία! Βρίσκεται στην πόλη του Αννόβερου , στο μικρό ιπποδρόμιο του Langenhagen και αποτελεί καινοτόμα δραστηριότητα για τη διάδοση του γκολφ ως μέσο χαλάρωσης και διαλλείματος εργαζομένων και κατοίκων των αστικών κέντρων, μακριά από κάθε είδους «ελιτισμό» και «κλειστά club». Με συμμετοχή 5 ευρώ (τη μέρα) για το «Πράσινο Ταμείο» του Δήμου, αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική αξιοποίησης χώρων που δε χρησιμοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας από το κοινό και τώρα αποκτά ζωή. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με απλό εξοπλισμό που αποκτάται φτηνά ή χορηγείται από τους υπευθύνους της εγκατάστασης, ακόμα κι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ανάπαυλας, έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε αυτό το «εναλλακτικό» γκολφ. Το σχεδίασαν οι Αυστριακοί βετεράνοι γκόλφερς Αφοι Hauser, σε συνεργασία με Αρχιτέκτονα Γκολφ και τη δημοτική υπηρεσία Πρασίνου , ενώ ο σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων Γκολφ κ. Rolf Kruger, έδωσε την ιδέα και σύνδεσαν το υπάρχον σύστημα αυτομάτου ποτίσματος με ειδική δεξαμενή που ανακυκλώνει το νερό της στράγγισης.
Μπορεί λοιπόν το γκολφ να είναι άθλημα για όλους , κοινωνικά σημαντικό και περιβαλλοντικά φιλικό….
Από το Νίκο Θυμάκη-Σύμβουλο Πρασίνου
Αποκλειστικού Συνεργάτη του Ε.Ι.Α GOLF
(thymakis@agroartistico.com) (www.agroartistico.com)
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις