Στο 24% ο φόρος στις επιχειρήσεις για τα εισοδήματα του 2019

Τα μέτρα που θα έρθουν στο φορολογικό νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί ως κατεπείγον ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού για τα φορολογικά μέτρα.

"Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις! 

Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Αυξάνεται, όμως, -προσέξτε- και η φορολογική ευθύνη των επιχειρήσεων. Διευρύνεται η φορολογική βάση με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και, επιτέλους, με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων. 
Προσφέρουμε σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου, ενώ γίνεται ελκυστική και η φορολογική εγκατάσταση στην πατρίδα μας. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων!

Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων. 

Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%.

Ταυτόχρονα, μειώνεται και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σταδιακά καταργούμε εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος και κατά τη διάρκεια της θητείας μας οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 20% στο 15%, ενώ προϊόντα και υπηρεσίες θα κοστίζουν τελικά φθηνότερα. 

Σταδιακά οι δύο συντελεστές ΦΠΑ, πλην του υπερκατώτατου ο οποίος προφανώς διατηρείται, θα καταλήξουν στο 11% και στο 22% από το 13% και 24%, που είναι σήμερα.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ανακοινώσω την πρώτη, θα έλεγα, «ασυνέπεια» της Κυβέρνησής μας, την αναίρεση μιας προγραμματικής μας δέσμευσης. Πράγματι, είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα περιληφθούν στον Προϋπολογισμό του Φθινοπώρου και θα ισχύσουν από το 2020. 

Σήμερα αθετώ τη δέσμευσή μου. Σημαντικές μειώσεις των φόρων δεν θα αφορούν το 2020, αλλά ξεκινούν από το τώρα, από το 2019!
Πείτε το και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη!

Έτσι, τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν σε λίγες ημέρες οι πολίτες για το φετινό ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα.

Το είχαμε πει για το 2020, αλλά το εφαρμόζουμε από τώρα, ώστε να ανακουφιστούν αμέσως εκατομμύρια ιδιοκτήτες, αλλά και να τονωθεί η αγορά των ακινήτων. 

Συγκεκριμένα για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι της τάξης του 30%. 

Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη μεσαία τάξη της χώρας, θα μειωθεί κατά 20%.

Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, με αντικειμενική αξία άνω του ενός εκατομμυρίου, θα δουν μείωση της τάξης του 10%.

Αμέσως, όμως, θα αλλάξει και η ρύθμιση των εκατόν είκοσι δόσεων για τις οφειλές στο Δημόσιο. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, όπως είχαμε δεσμευθεί.

Το επιτόκιο, που βαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μειώνεται από το 5% στο 3%.

Διευρύνεται η ρύθμιση για την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ. 

Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Όμως, θέλω να το τονίσω στην πρώτη ομιλία την οποία κάνω ως Πρωθυπουργός της χώρας και θέλω να το ακούσουν όλοι πολύ καλά: Πρόκειται για την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιεί μια τέτοια ρύθμιση. Καλώ όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν δυσκολίες, να την αξιοποιήσουν, διότι ο στόχος της νέας Κυβέρνησης θα είναι διττός: Πρώτον, να ελαφρύνουμε από τα χρέη όσους θέλουν, αλλά δεν  μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και, δεύτερον, αυτό να γίνει χωρίς να πλήξουμε την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα μας, που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί από την αντιαναπτυξιακή φορολόγηση και τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις. 

Οι παρεμβάσεις αυτές θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή στο πρώτο φορολογικό μας νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα ώστε η ανακούφιση των πολιτών να μην αργήσει ούτε μία ημέρα.
         
Και αμέσως μετά τη διακοπή του Αυγούστου θα ακολουθήσει το δεύτερο φορολογικό μας νομοσχέδιο, που συνιστά μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή και θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη. " 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις